Dit is het tweede artikel in onze reeks over algemene accountoptimalisatie. In het eerste artikel hebben we er voor gezorgd dat ons account een goede structuur had en effectieve advertenties en een effectieve lijst met zoekwoorden bevatte. In dit artikel bespreken we twee basisinstellingen van een campagne: targeting en budgettering.

1. Targeting

Er zijn twee typen targeting die met elkaar verbonden zijn: taal en locatie. U weet natuurlijk zelf het beste waar uw potentiële klanten te vinden zijn. Een algemene regel is echter dat het zinvol is dat u zich concentreert op landen met het grootste potentieel, in plaats van uw advertenties over hele wereld te verspreiden. Zijn uw services meer lokaal van aard? Zo ja, kies een specifieke plaats of regio, niet een heel land.

Hier volgen enkele tips met betrekking tot taal en targeting op locatie:

Bent u geïnteresseerd in de Duitse markt? Maak afzonderlijke campagnes die getarget zijn op de Duitse taal, enschrijf toepasselijke advertenties en kies toepasselijke zoekwoorden. Houd uw advertenties zo relevant mogelijk door ze niet allemaal in één campagne te plaatsen.

Controleer de effectiviteit van uw campagne per land (tabblad 'Statistieken' - soms moet u op de pijl rechts naast 'Doelgroepen' klikken en vervolgens op 'Geografisch rapport' om dit tabblad weer te geven) en verwijder landen met de laagste CTR of, nog beter, de laagste conversieratio.

Als u het Verenigd Koninkrijk kiest als land in de instellingen voor geografische targeting, dan zien bezoekers uit Nederland bijvoorbeeld uw advertenties wanneer ze zoeken op Google.co.uk. Zijn bezoekers van buiten het Verenigd Koninkrijk niet interessant voor u? In plaats van het Verenigd Koninkrijk te kiezen als het land, voegt u handmatig elke regio toe en het probleem is opgelost.

Eén campagne = één taal. Het heeft geen zin advertenties in het Nederlands aan Franstaligen te tonen. Er is echter één uitzondering. Soms heeft het zin om Engels toe te voegen aan het Nederlands als u alle mogelijke gebruikers in een bepaald land wilt bereiken. Maar in dit geval moet u ervoor zorgen dat uw geografische targeting uitsluitend gericht is op relevante landen. U wilt geen advertenties voor wasserettes in Den Haag tonen aan Engelssprekende gebruikers in Australië.

2. Budget

Hoe kiest u uw budget? Hoeveel geld wordt aan advertenties besteed? Alleen u kunt de eerste vraag beantwoorden. Het antwoord op de tweede vraag wordt geleverd door de statistieken. Stel dat u drie advertentiecampagnes heeft, maar u kunt niet meer dan € 600 per maand aan advertenties besteden. Dat betekent € 200 per maand per campagne. Standaard is het dagbudget van elke campagne dan ongeveer € 6,66. Is een van de campagnes belangrijker dan de andere twee? Geef die campagne dan een dagbudget van € 12,00 en de andere twee € 4,00.

Zoals altijd nog een woord van advies en enkele tips voor het instellen van een dagbudget:

Controleer hoeveel vertoningen verloren zijn gegaan vanwege een niet-toereikend budget. Klik hiertoe op de pagina met een overzicht van al uw campagnes boven de grafiek op de knop 'Kolommen' en vink het vakje 'Prestaties' aan. U kunt voor elke campagne het percentage vertoningen weergeven dat verloren is gegaan vanwege budgetbeperkingen.

Zijn er veel vertoningen verloren gegaan vanwege uw budget, of worden uw advertenties niet meer weergegeven omdat het budget voor de volgende dag is verbruikt? Probeer dan uw budget anders over de campagnes te verdelen. Is het budget nog steeds niet toereikend? Dan is het wellicht een goed idee het totale budget voor het hele account te verhogen en over de verschillende campagnes te verdelen.

Bij de campagne-instellingen ('Positievoorkeur', 'Weergavesnelheid') kunt u kiezen voor versnelde weergave of standaardweergave. Als u versnelde weergave kiest, geeft het systeem uw advertenties zo vaak mogelijk weer, ongeacht het budget. Als u de standaardweergave selecteert, wordt geprobeerd uw budget, ofwel de weergave van uw advertenties, gelijkmatig over de hele dag te spreiden.

Op sommige dagen kan het systeem een overschrijding van het accountbudget toestaan. Maakt u zich geen zorgen, deze overschrijding wordt weer gecompenseerd omdat op een andere dag de budgetlimiet niet wordt bereikt, of door middel van een kredietcorrectie. In ieder geval betaalt u gemiddeld voor elke dag van de factureringsperiode nooit meer dan uw dagbudget.

Door de aanbevelingen in dit en het vorige artikel op te volgen, hebben we geleerd hoe we een goed gestructureerd account maken met het juiste budget, en correcte targeting-instellingen.

Een paar zaken moeten nog worden besproken: het juist instellen van plaatsingen en biedingen en het bijhouden van de prestaties van uw account. Deze onderwerpen komen in het volgende artikelen aan de orde. Controleer dit blog regelmatig op updates.

Blog post door Aleksei Petrov, AdWords-team

Gepost door Eronne, Inside Adwords Team