Wanneer u graag de prestaties van uw advertenties wilt optimaliseren, vraagt u zich wellicht af waar u moet beginnen. In dit artikel wordt er aangegeven op welke aspecten van een account we ons bij het optimaliseren in eerste instantie moeten concentreren.

Iedere adverteerder is in zekere zin een optimalisatie-expert en kan de basisinstelling van zijn of haar account perfectioneren. Bovendien kunt u als aanvulling op dit artikel een instructievideo bekijken over het instellen van een effectief account.

1. Accountstructuur

Campagne 1, Advertentiegroep #1.

Vaak is dit de hele accountstructuur. Een juiste accounstructuur is echter de basis van een succesvol account. Voordat we daarom verdergaan, moet u ervoor zorgen dat aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • Uw advertentiecampagne is de 'etalage' van uw site en is als zodanig een afspiegeling van het soort producten en services dat u aanbiedt op uw site.
  • U heeft algemene parameters (targeting, budget) ingesteld op campagneniveau.
  • U heeft afzonderlijke advertentiegroepen ingesteld voor elk van uw producten. Advertentiegroepen dienen betrekking te hebben op één enkel thema of bedoeld te zijn voor een bepaalde groep bezoekers. Maakt u zich geen zorgen wanneer u een groot aantal advertentiegroepen heeft, dit is een teken van een effectief account.

2. Advertenties

Adverteerders zeggen vaak: 'Wat denk je? Is dit een goede advertentie?' Het is moeilijk om deze vraag objectief te beantwoorden. Het schrijven van advertenties is een creatief proces. Het unieke van elke advertentie in AdWords is dat wat een advertentie eruit laat springen, zowel voor bezoekers als voor adverteerders.

Controleer of uw advertenties aan de volgende punten voldoen:

  • Uw advertentie ziet er eenvoudig maar professioneel uit. Een heldere boodschap, geen grammaticale fouten en een uniek karakter maken uw advertentie interessant en aantrekkelijk voor uw bezoekers.
  • Maak twee of drie advertenties voor elke advertentiegroep en zorg ervoor dat die afzonderlijk online worden weergegeven. Zo kunt uw de effectiviteit van elke advertentie evalueren.
  • Gebruik pakkende teksten als 'Gratis bezorging' of 'Bestel nu online', als u deze diensten aanbiedt aan uw klanten.
  • In de regel werkt een advertentie beter wanneer de bestemmings-URL naar het product leidt waarvoor wordt geadverteerd en niet naar de startpagina van de website. Als een bezoeker op zoek is naar een tv, is hij niet geïnteresseerd in uw assortiment koelkasten.

3. Zoekwoorden

Zoekwoorden vormen de brug tussen de bezoeker en uw advertentie en website. Een effectieve lijst met zoekwoorden biedt u daarom de garantie dat uw advertentie wordt weergegeven aan geïnteresseerde bezoekers. Bovendien is de kwaliteitsscore van het zoekwoord rechtstreeks van invloed op de kosten per klik: hoe hoger de kwaliteitsscore van een zoekwoord, hoe lager de kosten per klik zullen zijn.

Houd daarom rekening met het volgende bij het samenstellen van een lijst met zoekwoorden:

  • In de meeste gevallen zou uw advertentiegroep niet meer dan 10-20 zoekwoorden moeten bevatten. Als uw lijst met zoekwoorden aanzienlijk langer is, is dat een duidelijke indicatie dat uw advertentiegroep niet nauw genoeg is gedefinieerd. In dat geval is het een goed idee deze advertentiegroep op te splitsen in twee of drie advertentiegroepen.
  • Om te beginnen kunt u ideeën voor zoekwoorden opdoen op uw eigen website of uit eerdere ervaringen. Verplaats uzelf in de positie van uw bezoekers en vraag uzelf af wat u voor woorden u zou gebruiken om te zoeken naar uw product. Als u geen ideeën meer heeft, kan het Hulpprogramma voor zoekwoorden u helpen met suggesties (tabblad Rapportage en hulpprogramma's).
  • Uitsluitingszoekwoorden helpen u effectiever te adverteren. Zij helpen u de irrelevante zoekopdrachten te filteren en te voorkomen dat u te veel geld uitgeeft. Met behulp van de functie 'Zoektermen weergeven...' op het tabblad 'Zoekwoorden' kunt u achterhalen welke zoektermen irrelevant zijn en die als uitsluitingszoekwoorden toevoegen. Bovendien kunt u hiermee nieuwe ideeën opdoen voor zoekwoorden.
Door de bovengenoemde taken uit te voeren, heeft u een solide basis gelegd: een gestructureerd account met effectieve advertenties en zoekwoorden. Lees ook de volgende artikelen over geografische targeting, biedingen en budgetten, advertentieplaatsingen en het bijhouden van de prestaties van uw campagnes.

Blog post door Aleksei Petrov, AdWords-team

Gepost door Eronne, Inside Adwords Team