De huidige rapportagefuncties van het Rapportcentrum van AdWords worden uit roulatie genomen. We doen dit omdat een aantal rapporten en zoekopdrachten al beschikbaar is geworden in de volledig vernieuwde gebruikersinterface die vorig jaar is geïntroduceerd. Deze gegevens kunnen sneller en gemakkelijker worden bekeken via de tabbladen voor advertentiebeheer. Daarnaast zijn er functies beschikbaar om statistieken en resultaten te analyseren. Soms is het ook mogelijk onmiddellijk wijzigingen aan te brengen op basis van de resultaten zonder dat u heen en weer hoeft te schakelen tussen de tabbladen 'Rapportage' en 'Campagnes'.

Hoofddoelen

Voordat we in meer detail naar de vernieuwde rapportagefuncties kijken, moeten we eerst iets meer weten over de verschillende manieren waarop gegevens kunnen worden geanalyseerd en cijfers en percentages kunnen worden geïnterpreteerd. Ik wil hierbij graag benadrukken dat er geen 'AdWords-geheim' of 'geheime AdWords-strategie' is. Als AdWords-adverteerders moeten we er altijd naar streven campagnes te maken waarmee we onze doelen kunnen behalen.

Soms kan het acceptabel zijn als de kosten per klik van een zoekwoord 60 eurocent zijn, maar in andere gevallen is 10 eurocent misschien al te veel. U moet voldoende kennis hebben van het product, de service en de website om dit te kunnen bepalen. Als we geen doelen stellen, kunnen de kosten toenemen zonder resultaten op te leveren en zouden we ten onrechte tot de conclusie kunnen komen dat AdWords alleen maar geld kost en niets oplevert.

Wat zouden onze doelen kunnen zijn? (Een paar voorbeelden)
  • Het hoogst mogelijke aantal vertoningen genereren om de grootst mogelijke bekendheid voor een merk of website te genereren. In dit geval is het aantal klikken op de advertentie niet relevant; het enige wat telt is het aantal gebruikers dat de advertentie te zien krijgt.
  • De grootst mogelijke verkeersstroom genereren voor een website of gedeelte daarvan of voor een zogenoemde microsite. Dat betekent dus dat u meer bezoekers naar uw site wilt trekken.
  • De gebruiker aansporen om een of meer acties te voltooien op een website. Voorbeelden van dergelijke acties zijn een abonnement op een nieuwsbrief, registratie voor een evenement of zelfs de verkoop of bestelling van een product.
In het eerste geval proberen we zo veel mogelijk vertoningen te genereren, in het tweede geval proberen de we klikfrequentie te verbeteren en in het laatste geval proberen we de kwaliteit van ons websiteverkeer te verbeteren zodat de inkomsten en advertentiekosten een positieve balans hebben, waardoor we kunnen zeggen: onze advertenties betalen zichzelf.

Het wordt hiermee wel duidelijk dat u op basis van de gedefinieerde doelen bepaalde statistieken moet kiezen en methoden om deze gegevens bij te houden.

Ongeacht hoeveel we aan AdWords besteden of hoe goed we onze zoekwoordenlijsten structureren, het is altijd belangrijk om de resultaten regelmatig te controleren. We moeten de statistieken voor een bepaalde periode analyseren om te bepalen of onze campagnes en advertenties presteren in overeenstemming met onze doelen. Laten we daarom eens kijken hoe bepaalde delen van het Rapportcentrum zijn gewijzigd.

Filters en weergegeven kolommen

De onderstaande afbeelding komt degenen onder u die delen van het Rapportcentrum al hebben gebruikt, waarschijnlijk wel bekend voor:De filteropties in de bovenstaande afbeelding waren al beschikbaar in de nieuwe interface voor campagnebeheer. We kijken nu in meer detail naar de locatie van deze opties en hoe deze werken nu ze ook hier beschikbaar zijn in plaats van in het Rapportcentrum.

Het filter Periode is te vinden in de rechterbovenhoek van de interface. Dit filter is onlangs uitgebreid met een paar nieuwe opties. Het is nu mogelijk de resultaten van de afgelopen 14 dagen weer te geven en er is ook een optie voor degenen onder u die in landen adverteren waar de week op maandag begint en in landen waar de week op zondag begint. Er kan ook een aangepaste periode worden opgegeven.Het gedeelte 'Filter toepassen op resultaten' kan ook worden vervangen als we een of meer filters maken door op de knop 'Filter' op het tabblad 'Campagnes' te klikken.In het nieuwe filtervenster is het ook mogelijk de filters op te slaan, zodat u complexe filters niet nog een keer hoeft te maken. U hoeft de filters maar één keer in te stellen en op te slaan. De volgende keer kunt u eerder opgeslagen filters inschakelen via de knop 'Filter'.Er zijn twee manieren om campagnes en advertentiegroepen te filteren: de ene is het uitbreidbare en vergrendelbare navigatievenster aan de linkerkant van het tabblad 'Campages', waarmee u eenvoudig tussen campagnes en advertentiegroepen kunt schakelen.

De andere mogelijkheid is het eerder besproken filtervenster: afhankelijk van de situatie (of u alle online campagnes of een specifieke campagne heeft geselecteerd) is het in het filtervenster mogelijk meerdere advertentiegroepen te selecteren, zelfs uit verschillende campagnes:

Voor de afzonderlijke rapporten kunt u kiezen welke gegevenskolommen u wilt weergeven in het venster Kolommen selecteren. In de nieuwe interface staat een knop 'Kolommen' naast de knop 'Filter'. De knop 'Kolommen' kan worden gebruikt om verschillende statistieken te bekijken voor de zoekwoorden of advertenties die worden weergegeven.

Zo kunnen we het percentage van het totale aantal vertoningen bekijken waarvoor onze advertentie is geactiveerd en kunnen we ook zien hoeveel ongeldige (en daarom niet in rekening gebrachte) klikken het systeem binnen een bepaalde week heeft geregistreerd.

Het is een goed idee de lijst met alle beschikbare kolommen op elk tabblad te bekijken, aangezien standaard alleen de belangrijkste gegevens in de spreadsheets worden weergegeven.

Als huiswerk vragen we u het tabblad te zoeken waarop de kolom 'Gesch. bod voor eerste pagina' kan worden ingeschakeld.

In de komende weken zullen we naar de verschillende soorten rapporten kijken en bespreken hoe we die eerder in het Rapportcentrum konden bereiken en hoe we ze kunnen blijven gebruiken nadat het Rapportcentrum volledig uit roulatie is genomen.