In maart 2009 kondigden we een bètatest aan van op interesses gebaseerd adverteren (met onder andere remarketing en marketing op interessecategorie) om adverteerders in het Google Display Netwerk te helpen mensen te bereiken die mogelijk geïnteresseerd zijn in hun producten en services.

Uit de eerste resultaten blijkt dat op interesses gebaseerd adverteren helpt om betere advertenties en productaanbiedingen aan gebruikers weer te geven, om campagnes van adverteerders effectiever te maken en website-uitgevers om meer inkomsten te genereren.

Remarketing is onlangs beschikbaar gesteld aan alle adverteerders en het aantal adverteerders dat marketing op interessecategorie gebruikt, neemt gestaag toe. Omdat we voortdurend bezig blijven ons product te verbeteren en gebruikers meer controle te geven over de advertenties die ze ontvangen, voegen we enkele nieuwe categorieën toe waarmee we advertenties kunnen weergeven die zijn gerelateerd aan demografische categorieën, zoals leeftijd en geslacht. Dit werkt op precies dezelfde manier als de huidige versie van marketing op interessecategorie: we koppelen categorieën aan bepaalde browsers op basis van de sites en pagina's in het Google Display Netwerk die gebruikers bezoeken.

Om de demografische categorieën te herleiden, kijkt Google naar de soorten sites in het Google Display Netwerk die worden bezocht en vergelijkt deze informatie met verzamelde enquêtegegevens die door sitebezoekers worden ingevuld. Als iemand bijvoorbeeld vaak sites bezoekt die voornamelijk door vrouwen worden bezocht, kunnen we de browsercookie aan de demografische categorie 'vrouwen' koppelen. Vervolgens kunnen adverteerders ervoor kiezen meer advertenties die relevant zijn voor vrouwen aan mensen in deze categorie weer te geven wanneer ze sites in het Google Display Netwerk bezoeken, net zoals ze ervoor kunnen kiezen mensen advertenties voor een interessecategorie te laten zien, zoals sport of tuinieren.

Net als met interessecategorieën kunnen gebruikers hun demografische categorieën bekijken en bewerken of zich permanent afmelden voor het ontvangen van op interesses gebaseerde advertenties via de functie 'Beheer van advertentievoorkeuren'. De afgeleide demografische en interessecategorieën die aan een bepaalde browser worden gekoppeld, zijn gebaseerd op de sites in het Google Display Netwerk die recent zijn bezocht (en niet op gebruikersgegevens). Deze categorieën kunnen daarom in de loop der tijd worden aangepast. Als één van de bedrijven die advertenties leveren op basis van afgeleide interesses en demografische gegevens, proberen we gebruikers zo veel mogelijk inzicht in en controle over hun gegevens te geven.

Marketing op interessecategorie (inclusief de nieuwe demografische categorieën) wordt getest in een beperkte bètatest. We hopen deze optie in de toekomst aan meer adverteerders te kunnen aanbieden.