Vandaag publiceren Katja en Jasmin van online marketingbureau Projecter in Leipzig (Duitsland) een gastblogbericht over AdWords. Ze willen enkele mythes en misvattingen over AdWords bespreken waar ze als medewerkers van een reclamebureau vaak mee te maken krijgen.

Als online marketingbureau en leverancier van services voor zoekmachinemarketing krijgen we dagelijks te maken met wijdverspreide halve waarheden en misvattingen over Google AdWords. Dit varieert van stellingen als 'Er klikt toch niemand op advertenties' tot het door elkaar halen van SEM en SEO. In dit blogbericht proberen we enkele van de meest voorkomende misvattingen en mythen over zoekwoordmarketing op te helderen.

'Zoekmachineoptimalisatie, dat is toch AdWords?'

Wanneer mensen ons bellen, vragen ze vaak naar zoekmachineoptimalisatie terwijl ze eigenlijk zoekmachinemarketing bedoelen, oftewel adverteren bij zoekmachines. Er bestaat enige verwarring rond de termen SEM en SEO. SEM staat voor Search Engine Marketing (zoekmachinemarketing), terwijl SEO het acroniem is voor Search Engine Optimization (zoekmachineoptimalisatie). SEO is het verbeteren van de rangschikking van een website in de organische (gratis) zoekresultaten. Zoekmachineoptimalisatie heeft dus niets te maken met de advertenties van Google AdWords.

'Voor advertenties betaal je toch per vertoning?'

Het voordeel van adverteren bij zoekmachineresultaten is het betalingsmodel op basis van CPC (kosten per klik). Dat betekent dat de klant betaalt voor elke klik op zijn advertentie, maar niet voor elke vertoning ervan (het aantal keer dat advertenties aan gebruikers worden weergegeven). Anders dan bij 'traditioneel' online adverteren, waarvoor meestal wordt betaald op basis van het aantal vertoningen, betalen AdWords-klanten alleen als een potentiële klant (de zoekende gebruiker) daadwerkelijk op de advertentie klikt en dus concreet interesse toont in het aanbod. Het grote voordeel hiervan is dat u alleen betaalt voor echte bezoekers aan uw website en niet voor de weergave van uw advertenties, waarvan het echte effect moeilijk te meten is. Dit advertentiemodel op basis van CPC is vooral populair bij adverteerders die zich richten op direct response, zoals een verkoop of lead.

Aan de andere kant is een betalingsmodel op basis van vertoningen het meest geschikt voor adverteerders die meer merkbekendheid willen genereren. In dat geval gebruiken klanten vaak display-advertenties die kunnen worden weergegeven in het Google Display Netwerk. In het onlangs geïntroduceerde AdWords-rapport voor view-throughconversies kunt u het succes van dat soort advertenties meten. Het is hiermee nu ook mogelijk om het succes te meten van advertenties waarvoor per vertoning wordt betaald.

'Mijn website wordt weergegeven op de eerste pagina van de gratis zoekresultaten, dus ik heb helemaal geen SEM nodig.'

Eigenaren van websites die op een goede positie in de organische zoekresultaten worden weergegeven, menen vaak dat ze geen AdWords-advertenties nodig hebben. We willen hier echter wijzen op de '10 + 20 = 60'-regel. Door een stapeleffect wordt er veel meer verkeer naar een website gegenereerd als deze tegelijkertijd in beide kanalen aanwezig is (SEO en SEM) dan wanneer deze in elk kanaal afzonderlijk wordt weergegeven. Dit komt doordat sites betrouwbaarder overkomen op potentiële klanten als ze zowel in de organische als de betaalde zoekresultaten aanwezig zijn.

'Het budget was al heel snel verbruikt en ik zag helemaal geen resultaat.'

Veel van onze klanten hebben zelf al eens geëxperimenteerd met AdWords. Door een gebrek aan ervaring en beperkte kennis van mogelijkheden voor het bijhouden van gegevens en het optimaliseren van campagnes, is hun budget in die gevallen vaak al snel verbruikt. Het is dus moeilijk om in dergelijke gevallen het succes van AdWords aan te tonen, waardoor het te snel wordt afgeschreven als een kanaal dat simpelweg niet winstgevend is. SEM biedt echter goede mogelijkheden om succes te meten door het aantal conversies bij te houden.

Een ander probleem zijn de lage budgetten die onze klanten gebruiken als ze zelf experimenteren. Als u wilt deelnemen aan de advertentieveiling en u actief bent in een branche met veel concurrentie, is het vrijwel onmogelijk om na besteding van €100 al een objectieve inschatting van de winstgevendheid te maken.

Dit zijn de eerste vier misvattingen waar de mensen bij Projecter regelmatig mee te maken krijgen. In hun tweede bericht zullen ze andere mythen bespreken die onder adverteerders de ronde doen. Mis het niet!

Gastblogbericht van Jasmin Schindler en Katja von der Burg - online marketingbureau Projecter