AdWords gebruikt de kwaliteitsscore van zoekwoorden om ervoor te zorgen dat gebruikers op Google en op het Google Netwerk alleen de meest relevante advertenties te zien krijgen. In dit bericht zullen we uitleggen hoe de kwaliteitsscore van uw zoekwoord de weergave van uw advertenties bepaalt en geven we een aantal tips over het verbeteren van de kwaliteitsscore en daarmee ook de positie van uw advertenties.

Wat is de kwaliteitsscore eigenlijk?
De kwaliteitsscore is een dynamische variabele die wordt berekend voor elk van uw zoekwoorden. Deze score is een combinatie van diverse factoren en geeft de relevantie van het zoekwoord voor uw advertentietekst en de zoekopdrachten van gebruikers weer. Er wordt ook rekening gehouden met de kwaliteit van uw bestemmingspagina.

Telkens wanneer uw zoekwoord overeenkomt met een zoekopdracht, wordt er een kwaliteitsscore berekend. Met deze score wordt gedeeltelijk bepaald of een zoekwoord in aanmerking komt voor de advertentieveiling die plaatsvindt wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert, en, als dit het geval is, op welke positie de advertentie wordt weergegeven. Over het algemeen geldt: hoe hoger de kwaliteitsscore, hoe lager uw kosten en hoe beter de positie van uw advertentie.

Hoe kan ik mijn kwaliteitsscore controleren?
Om ervoor te zorgen dat uw advertenties en zoekwoorden goed presteren, raden we u aan uw kwaliteitsscore regelmatig te controleren. Het is belangrijk om dure, slecht presterende zoekwoorden te verwijderen, zodat u uw advertentiebudget zo effectief mogelijk kunt besteden. U kunt de kwaliteitsscore voor elk zoekwoord in uw account snel controleren door de volgende stappen uit te voeren:

1. Meld u aan bij uw AdWords-account op https://adwords.google.nl.
2. Klik op het tabblad 'Campagnes'.
3. Klik op een advertentiegroep.
4. Selecteer 'Zoekwoorden'.
5. Klik op het pictogram in de kolom 'Status' naast een zoekwoord.

Hoe werkt de kwaliteitsscore?
Adverteerders denken vaak dat hun advertentie niet wordt weergegeven, omdat deze niet op de eerste pagina wordt weergegeven. Als het systeem uw kwaliteitsscore relatief laag heeft beoordeeld, wordt uw advertentie mogelijk op de tweede of derde pagina weergegeven.

Piet is bijvoorbeeld een professionele tulpenkweker in Lemmer. Hij verkoopt alleen tulpenboeketten en tulpenbollen. Als Piet het woord 'bloem' toevoegt aan zijn zoekwoorden, is de kwaliteitsscore van dit zoekwoord relatief laag. Een tulp is natuurlijk wel een bloem, maar het zoekwoord is niet specifiek genoeg voor het productaanbod dat Piet verkoopt. Zoekwoorden zoals 'tulpen te koop', 'tulpenbollen', 'boeket tulpen' en 'roze tulp' zijn echter zeer relevant voor het bedrijf van Piet en zouden daarom een goede kwaliteitsscore genereren. Dit houdt in dat de advertentie een goede kans maakt om op de eerste pagina te worden weergegeven en het is mogelijk dat Piet hierdoor meer tulpenboeketten en -bollen verkoopt.

Een paar tips om u verder te helpen:
Als uw advertentie niet wordt weergegeven of als de positie van uw advertentie niet hoog genoeg is vanwege een lage kwaliteitsscore, gaat u als volgt te werk om uw kwaliteitsscore te verbeteren:
1. Gebruik specifieke zoekwoorden die uit meerdere zoekwoorden bestaan in plaats van (algemene) zoekwoorden van één woord. Gebruik bijvoorbeeld in plaats van 'bed and breakfast' (heel algemeen) 'bed and breakfast Den Haag' (specifiek).
2. Maak nieuwe advertentiegroepen waarin u uw getargete zoekwoorden in de advertentietekst gebruikt. Wanneer uw advertentie woorden bevat die ook in de zoekopdracht van de gebruiker voorkomen, worden deze woorden in de advertentie vetgedrukt weergegeven. Dit geldt voor de advertentietitel, de tekst en de zichtbare URL. Gebruikers zijn geneigd vaker op advertenties zoals deze te klikken, omdat deze meer in het oog springen.
3. Gebruik een beschrijvende en specifieke advertentietekst om de relevantie van uw advertentie te benadrukken. Het is ook een goed idee om 'actietaal' te gebruiken, zoals 'Bel nu!' of 'Neem contact met ons op'.

Lees ook ons volgende bericht over problemen met de weergave van advertenties. Hierin zullen we problemen bespreken die worden veroorzaakt door het advertentiebudget.


Geplaatst door Chantel en Jantien, Inside AdWords-team