Een van de belangrijkste hulpprogramma's van AdWords is het Hulpprogramma voor zoekwoorden. Het gebruik van dit programma is cruciaal voor uw succes met AdWords. Hier leggen we uit wat het Hulpprogramma voor zoekwoorden is, waar u het kunt vinden en hoe u het kunt gebruiken.

Wat kan ik met het Hulpprogramma voor zoekwoorden doen?
Wilt u meer suggesties voor zoekwoorden die u in uw account kunt gebruiken? Door eenvoudig termen die uw product of service beschrijven in het Hulpprogramma voor zoekwoorden in te voeren, genereert u een lijst met potentiële zoekwoorden, die u vervolgens al dan niet aan uw account kunt toevoegen.

Het Hulpprogramma voor zoekwoorden:
- toont u andere zoekopdrachten die Google-gebruikers hebben opgegeven die rechtstreeks betrekking hebben op de term of termen die u in het hulpprogramma heeft ingevoerd;
- toont u aanvullende verwante zoekopdrachten onder 'Aanvullende zoekwoorden';
- geeft informatie weer over de zoekopdrachten, zoals het zoekvolume en het aantal adverteerders dat voor het desbetreffende zoekwoord biedt.

U kunt selecteren welke statistieken u wilt weergeven in het menu 'Kolommen kiezen die u wilt weergeven'.

Hoe gebruik ik het Hulpprogramma voor zoekwoorden?
U kunt het Hulpprogramma voor zoekwoorden openen vanuit of buiten uw account. Om het te kunnen gebruiken, moet u eerst de correcte taal en locatie selecteren. Vervolgens geeft u een of meer termen op in het vak en klikt u op 'Suggesties voor zoekwoorden opvragen'. Raadpleeg voor meer informatie in het Helpcentrum het artikel 'Hoe gebruik ik het Hulpprogramma voor zoekwoorden?'.

Hieronder volgt een voorbeeld van een veelvoorkomend scenario, dat u inzicht geeft in hoe u het Hulpprogramma voor zoekwoorden kunt gebruiken om de prestaties van uw account te optimaliseren. In ons voorbeeld maakt een rijwielhandelaar, die gespecialiseerd is in sportfietsen maar geen fietsonderdelen verkoopt, een AdWords-campagne voor zijn winkel.

Zoekwoorden vinden voor een nieuwe campagne
De rijwielhandelaar moet als eerste stap in het maken van zijn campagne relevante zoekwoorden vinden waardoor zijn advertentie wordt gegenereerd. Opmerking: in tegenstelling tot gedrukte advertenties heeft het geen zin om de advertentie weer te geven voor zoekopdrachten als 'reizen' of 'openlucht', die slechts vaag betrekking hebben op fietsen. In plaats daarvan kan hij zijn advertenties beter targeten op gebruikers die al op zoek zijn naar een sportfiets.

De rijwielhandelaar moet zich afvragen op welke termen iemand zoekt die geïnteresseerd is in een sportfiets. Jezelf verplaatsen in de positie van je klanten is altijd een goed idee. De rijwielhandelaar bedenkt de zoekopdracht 'sportfiets' en geeft dit op in het Hulpprogramma voor zoekwoorden. Hij ziet onmiddellijk dat veel gebruikers zoeken op de termen 'sportfiets' en 'sportfietsen'.

De rijwielhandelaar besluit om toestemming te vragen de merknamen te gebruiken van de fietsen die hij verkoopt. Hij stelt de volgende zoekwoordenlijst samen en voegt de zoekwoorden toe met behulp van de links 'Toevoegen' in het Hulpprogramma voor zoekwoorden: sportfiets, sportfietsen, toerfiets, fiets wegsport, sportfiets verkoop, sportfiets te koop, fietsen wegsport, fiets fietstoeren, dames sportfiets, heren sportfiets, racefiets, sportfiets toeren, sportfiets kopen, klassieke sportfiets en sportfiets dagtocht.

Hij merkt ook op dat zich verschillende relevante zoekwoorden in het gedeelte 'Aanvullende zoekwoorden' bevinden (sportrijwiel, sportrijwielen, toerrijwiel, toerrijwielen) en besluit die ook aan de lijst met zoekwoorden toe te voegen.

De klikfrequentie (CTR) optimaliseren
Enige tijd nadat hij zijn nieuwe AdWords-campagne heeft gemaakt, stelt de rijwielhandelaar vast dat de klikfrequenties (CTR's) van de zoekwoorden sterk variëren. Zoekwoorden als 'sportfiets kopen' of 'dames sportfiets' hebben een klikfrequentie die hoger is dan 1 procent, maar zijn belangrijkste zoekwoorden 'sportfiets' en 'sportfietsen' scoren minder dan 1 procent.

De reden daarvoor is dat de zoekwoorden 'sportfiets kopen' en 'dames sportfiets' veel specifieker en verkoopgerichter zijn. Het Hulpprogramma voor zoekwoorden laat zien dat de meeste gebruikers niet zoeken op irrelevante varianten. Voor het zoekwoord 'sportfiets' echter wordt zijn advertentie weergegeven wanneer gebruikers zoeken naar 'sportfiets beoordelingen', 'tweedehands sportfietsen' of 'sportfiets tochten'.

Als de rijwielhandelaar dat vaststelt, besluit hij om irrelevante zoekopdrachten uit te sluiten met behulp van uitsluitingszoekwoorden. Om er achter te komen welke uitsluitingszoekwoorden hij moet gebruiken, roept hij opnieuw de hulp in van het Hulpprogramma voor zoekwoorden. Deze keer is hij op zoek naar irrelevante zoekopdrachten. Hij voegt deze toe als uitsluitingszoekwoorden door in het Hulpprogramma voor zoekwoorden in de rechterbovenhoek van de lijst met zoekwoorden het zoektype 'Uitsluiten' te kiezen in de vervolgkeuzelijst.

Hij voegt de volgende uitsluitingszoekwoorden toe aan zijn campagne:
-beoordelen, -beoordelingen, -gebruikt, -tweedehands, -forum, -tocht, -tochten, -gids, -gidsen, -ANWB en -VVV.

Meer zoekwoorden vinden
Nadat de rijwielhandelaar zijn AdWords-campagne had gemaakt en geoptimaliseerd, nam het aantal orders aanzienlijk toe. De rijwielhandelaar is tevreden en wil zijn campagnes uitbreiden om nog meer klanten te trekken. Hij heeft het gedeelte 'Aanvullende zoekwoorden' al gebruikt om zoekwoorden toe te voegen, maar er is een andere onderdeel van het hulpprogramma dat hem zou kunnen helpen bij het vinden van meer zoekwoorden: het gedeelte 'Inhoud van website'.

Het Hulpprogramma voor zoekwoorden scant de inhoud op de website en doet suggesties voor zoekwoorden, gecategoriseerd naar onderwerp. Het Hulpprogramma voor zoekwoorden analyseert de inhoud op de website en maakt thema's voor de zoekwoorden die op de website voorkomen. U beslist zelf of het zin heeft om deze zoekwoorden in uw AdWords-campagne te gebruiken.

In ons voorbeeld vindt de rijwielhandelaar suggesties voor termen die betrekking hebben op mountain bikes, omdat sommige van zijn fietsen hybrides zijn van een sportfiets en een mountain bike. Hij maakt een nieuwe advertentiegroep voor dit type fiets met relevante zoekwoorden en overeenkomende advertentieteksten.

Klik hier voor meer informatie over het gebruik van het Hulpprogramma voor zoekwoorden.


Gepost door Alissa en Lissi, Inside AdWords Team