Het is een tijd geleden dat we over het fenomeen kwaliteitsscore hebben gesproken. Vandaar dat wij door middel van deze post u graag op de hoogte willen houden: welke invloed de kwaliteitsscore heeft, welke factoren hierbij een belangrijke rol spelen en hoe u het kunt bijhouden in uw account. Over het algemeen geldt: hoe hoger de kwaliteitsscore, hoe lager uw kosten en hoe beter de positie van uw advertentie.

De kwaliteitsscore is een dynamische variabele die wordt berekend voor elk van uw zoekwoorden. Er wordt een kwaliteitsscore berekend telkens wanneer uw zoekwoord overeenkomt met een zoekopdracht, dat wil zeggen, elke keer dat met uw zoekwoord een advertentie kan worden gegenereerd.

De kwaliteitsscore wordt op verschillende manieren gebruikt, onder andere om de daadwerkelijke CPC's (kosten per klik) voor uw zoekwoorden te beïnvloeden en om de biedingen voor de eerste pagina te schatten die u in uw account ziet.

Ook wordt met deze score gedeeltelijk bepaald of een zoekwoord in aanmerking komt voor de advertentieveiling die plaatsvindt wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert, en, als dit het geval is, hoe hoog de weergavepositie van de advertentie is

De kwaliteitsscore draagt ertoe bij dat gebruikers op Google en in het Google Netwerk alleen de meest relevante advertenties te zien krijgen. Het AdWords-systeem werkt het beste voor iedereen - adverteerders, gebruikers, uitgevers en Google - wanneer de vertoonde advertenties zoveel mogelijk voldoen aan de wensen van de gebruikers. Aangezien er vaker wordt geklikt op relevante advertenties, worden deze op een hogere positie weergegeven, wat resulteert in een hoger succespercentage.

Hoewel we de formules voor de kwaliteitsscore op Google en in het zoeknetwerk steeds verder verfijnen, blijven de kerncomponenten min of meer gelijk. Voor het zoeknetwerk zijn dit de volgende componenten:

  • Uw accountgeschiedenis, die wordt bepaald aan de hand van de klikfrequentie voor alle advertenties en zoekwoorden in uw account.
  • De historische klikfrequentie van de zichtbare URL's in de advertentiegroep.
  • De kwaliteit van uw bestemmingspagina.
  • De relevantie van het zoekwoord voor de advertenties in de advertentiegroep.
  • De relevantie van het zoekwoord en de bijbehorende advertentie voor de zoekopdracht.
  • De prestatie van uw account in de geografische regio waar de advertentie wordt weergegeven.

Om de kwaliteitsscore in uw account bij te houden kunt u het diagnostisch hulpprogramma voor advertenties gebruiken. Plaats op het tabblad 'Zoekwoorden' van uw advertentiegroep de muisaanwijzer op het vergrootglas naast een zoekwoord om een Help-ballon met informatie over dat zoekwoord weer te geven. U kunt het Hulpprogramma ook op elk gewenst moment openen via de link 'Hulpprogramma's' op het tabblad 'Campagnebeheer'.

Heeft u vragen en/of opmerkingen over deze post, dan verwijzen wij u weer graag naar ons AdWords Helpforum.