Nu dat door deze blogreeks over mobiel u van slag bent gegaan met een multi scherm marketing strategie, is het natuurlijk belangrijk om het verkeer en de conversies van de verschillende apparaten te meten. In deze blogpost lees je meer over cross device conversie metingen vanuit AdWords & Analytics en duiken we dieper in de analytics rapportages die inzicht geven in de prestaties van mobiel.


Conversie via verschillende apparaten
Conversies via verschillende apparaten meten kan uitdagend zijn vanwege de verschillende cookie systemen van de verschillende apparaten. Google heeft nu een cross-device portfolio aan instellingen en metingen die het mogelijk maken accuraat te meten via welke apparaten conversies komen.  We observeren gebruikers die ingelogd zijn via een van de google platformen (bijvoorbeeld Gmail, YouTube) en registreren zo de stappen die tot een conversie leiden. Voor de gebruikers die niet ingelogd zijn op de Google platformen, heeft Google een algoritme ontwikkeld om te voorspellen hoe vaak, wanneer en via welke apparaten gebruikers converteren. Meer informatie over de meetmethode voor conversies via verschillende apparaten meetmethode, kan hier gevonden worden.


Wat zijn nu de verschillende meet opties om de prestaties van de verschillende apparaten in je multi scherm marketing strategie bij te houden?


AdWords
Conversie via verschillende apparaten
Recentelijk heeft Adwords een update doorgemaakt betreft de cross device conversie meting meegemaakt. Conversies via verschillende kolom wordt nu automatisch opgenomen in de ‘Alle conversies’ kolom. Vervolgens kan er via een segment (campagnes > segmenten > apparaten) ingezoomd worden op het apparaat waarop de advertentie klik heeft plaatsgevonden.

Ondersteunde conversies
In Adwords kunnen we bekijken welke apparaten hebben geleid tot een conversie via het rapport ‘Ondersteunde conversies’. Om volledig op de kracht van mobiel te focussen kun je het attributiemodel aanpassen zodat de conversie toegeschreven wordt aan het uitgekozen (linear, eerste klik, laatste klik) conversiepad. Door naar de toeschrijving rapportages te kijken kun je vervolgens optimaliseren door bod aanpassingen aan te brengen op de verschillende apparaten.
Analytics

Doelgroepen
Binnen Google Analytics zijn er verschillende rapportages om meer over je huidige mobiele klanten segment te weten te komen en wat het gedrag is van deze gebruiker. Natuurlijk is er als uitgangspunt het Doelgroepen > Mobiel > Overzicht rapport maar wist je dat er meer rapportages zijn die verdiepend inzicht gegeven in mobiel verkeer?
Maak bijvoorbeeld gebruik van de segmenten ‘’Mobiel verkeer’’, de secundaire dimensie ‘’apparaten categorieën’’ op de ‘’Doelgroepen’’ rapportage om meer te weten te komen over wie op dit moment je website bezoekt. Om deze resultaten in perspectief te brengen kun je via het rapport Doelgroep > benchmarking > apparaten, markt data zien.

Gedrag
Via de Gedrags rapportages kun je knelpunten vinden voor mobiele gebruikers Bijvoorbeeld bekijk het rapport: Gedrag > Landingspagina’s > segment mobiel verkeer > vergelijkings view > met de bouncepercentage weergave, om te zien welke landingspagina’s op mobiel te verbeteren zijn. Je kunt de pagina laadtijd van de website voor computer versus mobiele apparaten vergelijken via het rapport Gedrag > Site speed > Gebruik segment ‘Mobiel verkeer’.  Vervolgens kun je via Gedrag > Site Search > zoek termen te weten komen welke zoektermen mobiele gebruikers op je website gebruiken.
User ID
Normaliter wordt elk uniek apparaat door analytics gezien als een unieke gebruiker. Nu met Analytics User ID kan er een unieke gebruikers ID toegeschreven worden aan de verschillende gebruikers waarop de klant actief is. Analytics maakt hierbij gebruik van ingelogde gebruikers data om unieke bezoekers bij te kunnen houden. Elke keer wanneer de unieke gebruiker in logged op jouw platform, het geanonimiseerde analytics tracking ID wordt overschreden door het unieke gebruikers ID. Wat heb je nodig om van deze functie gebruik te maken? Heel simpel, De Google Universal Analytics code en een log-in systeem op je website. Via Google Tag Manager of Javascript kan de unieke gebruikerscode meegegeven worden op de website. Geavanceerde opties zijn om CRM systemen te linken aan de GA data of om deze specifieke geïdentificeerde gebruikers later te remarketen


In deze blogpost zijn de verschillende functionaliteiten beschreven die je zullen helpen om in de mobiele wereld het gedrag van bezoekers via verschillende apparaten vast te leggen en om vervolgens met deze data te optimaliseren voor je target doelgroep.

In vorige blogposts hebben we gezien hoe belangrijk mobiel is geworden voor de moderne consument en welke website en app mogelijkheden er zijn om de consumenten shift van desktop naar mobiel te faciliteren.

Geschreven door: Rosanna Littooij, AdWords Benelux Support-Team