Toen ik dertien jaar geleden bij Google begon, ontwikkelde ik als ad-tech engineer producten vanuit de gedachte dat een online advertentie alleen effectief is als deze tot een klik en een aankoop leidt. Destijds klonk het simpel, maar die gedachte heeft een revolutionaire verandering tot stand gebracht in de manier waarop merken in contact komen met consumenten.
Op dit moment richt onze branche zich op een nieuwe revolutie, en dat allemaal dankzij het kleine apparaatje dat we overal met ons meedragen, onze telefoon. De hele dag door, wanneer we ergens heen willen, iets willen bekijken of iets willen kopen, grijpen we naar ons mobiele apparaat, bijvoorbeeld om de beste hotelaanbieding te vinden of de perfecte auto te kopen. En miljarden keren per dag vinden we wat we willen op Google, YouTube, Maps en Play. Vanochtend heb ik op dmexco, een conferentie over digitale marketing in Keulen, twee innovaties voor advertenties aangekondigd waarmee u precies op die belangrijke momenten de juiste consumenten kunt bereiken met wat ze willen, wanneer ze het willen.
Denk verder dan installatie en vind uw waardevolste klanten
Apps zijn alomtegenwoordig op mobiel en vormen een steeds belangrijker contactpunt voor de consument. Tot nu toe zijn via AdWords meer dan drie miljard app-downloads gegenereerd door ontwikkelaars en adverteerders.1 En ik spreek velen van u, overal ter wereld, over de creatieve manieren waarop u contact maakt met uw gebruikers, verreweg het leukste onderdeel van mijn werk. Eén insight die in vrijwel alle gesprekken terugkeert, is dat mensen die uw app gebruiken, het meest van belang zijn voor uw bedrijf. Installaties genereren is niet het enige dat telt. Het gaat erom dat gebruikers in uw apps waardevolle acties uitvoeren, zoals een bepaald niveau halen in een game of een aankoop doen. Dus zijn we voor u aan het werk gegaan.
Vanmorgen, op dmexco, heb ik de komst aangekondigd van de nieuwe generatie universele app-campagnes, een campagnetype dat wereldwijd beschikbaar is voor alle adverteerders. Met universele app-campagnes kunt u nu via Google Zoeken, Play, YouTube en de miljoenen sites en apps in het Google Display Netwerk, de klanten vinden die voor u het belangrijkst zijn, op basis van uw bedrijfsdoelstellingen.
De populaire hotelzoekmachine en app trivago heeft als een van de eerste deze nieuwe versie van universele app-campagnes getest. Het merk wil reizigers graag helpen de perfecte hotelkamer te vinden en weet dat wanneer gebruikers op een aanbieding tikken, de kans groter is dat ze de volgende stap nemen en een overnachting boeken.

Voorbeeld van het traject dat de gebruiker aflegt, van app-installatie tot weergave van een hotelaanbieding
Net als trivago kunt u de in-app-activiteit kiezen waarvoor u wilt optimaliseren, bijvoorbeeld op een aanbieding tikken of level tien halen. Vervolgens kunt u gebruikmaken van externe meetpartners of van speciale meetoplossingen van Google, zoals Firebase Analytics, om die activiteiten in de app te meten. Zodra u de gewenste in-app-activiteiten in AdWords heeft opgegeven, uw analyseoplossing heeft geïnstalleerd en de kosten per installatie heeft ingesteld, wordt Google's algoritme voor machine learning aan het werk gezet. Universele app-campagnes evalueren talloze signalen in realtime om uw advertenties voortdurend te verfijnen. Zo kunt u via de grootste Google-property's uw waardevolste gebruikers bereiken voor de juiste prijs. Zodra er mensen op uw advertenties tikken, kunnen we te weten komen waar uw waardevolste gebruikers zich bevinden. Zo kan bijvoorbeeld blijken dat de gebruikers die het vaakst op hotelaanbiedingen tikken, gebruikers zijn die op YouTube reisvlogs bekijken. Dus dan geven we meer van uw advertenties weer op dat type YouTube-kanalen.
Dankzij universele app-campagnes heeft trivago gebruikers gevonden waarvan de kans groter is dat ze op hotelaanbiedingen in de app klikken om een kamer te reserveren. Hierdoor wierf de reiswebsite via Android en iOS klanten die twintig procent waardevoller waren voor het bedrijf.
Dit is een belangrijke verschuiving in hoe Google u kan helpen meer omzet te genereren via uw app. We luisteren naar u en richten ons niet meer alleen op de installatie. Met universele app-campagnes willen we de betrokkenheid van gebruikers en de waarde verhogen voor de apps waaraan u zo hard heeft gewerkt.
Overweging omzetten in actie met TrueView voor actie
De mobiele revolutie heeft niet alleen de manier veranderd waarop we zoeken en apps gebruiken, maar heeft er ook toe geleid dat we anders omgaan met vrijwel elke vorm van media. De manier waarop mensen video bekijken, is daarvan het duidelijkste voorbeeld. We zien het elke dag op YouTube.
Uit recent onderzoek bleek dat 47 procent van de Amerikaanse volwassenen van 18 tot en met 54 jaar minstens één keer maand een aankoopbeslissing neemt met behulp van YouTube. Dat zijn naar schatting 70 miljoen mensen die elke maand naar YouTube gaan voor hulp bij een aankoop. 2 Deze intentievolle momenten bieden merken de mogelijkheid om op het juiste moment met consumenten in contact te komen. Daarom zijn wij de uitdaging aangegaan om de stap van overweging naar aankoop voor consumenten eenvoudiger te maken.
In de afgelopen jaren hebben we onze TrueView-indeling verder ontwikkeld, zodat prestatiemarketeers op een nieuwe manier waarde kunnen genereren met video. Met TrueView voor app-promotie en Winkelen met TrueView kunnen merken heel eenvoudig rechtstreeks via YouTube downloads en aankopen genereren. Maar hoe zit het met merken die het moeten hebben van andere typen conversies, zoals offerteaanvragen, hotelreserveringen, aanmeldingen voor een nieuwsbrief of het plannen van een proefrit?
Vandaag presenteer ik met trots TrueView voor actie: een nieuwe indeling die gebruikers aanmoedigt om een online actie uit te voeren die van belang is voor uw bedrijf.


Voorbeeld van TrueView voor actie
Met TrueView voor actie wordt tijdens en na uw video een aangepaste call-to-action weergegeven, die uw videoadvertentie actiegerichter maakt. Deze call-to-action kan worden aangepast aan de specifieke situatie, zoals 'Vraag een offerte aan', 'Reserveer nu' of 'Meld u aan'. Met deze handige add-on kunt u niet alleen uw video aan een betrokken doelgroep weergeven, met alle bijkomende voordelen, maar ook uw prestaties verbeteren. Dit is vooral gunstig voor merken die producten of services aanbieden waarbij overweging een grote rol speelt, zoals financiële dienstverlening, auto's of reizen. Met behulp van TrueView voor actie kunt u uw klanten door het aankooptraject loodsen door de gewenste acties te stimuleren, zoals afspraken maken of meer informatie aanvragen. Gedurende de rest van dit jaar testen we deze nieuwe indeling in samenwerking met adverteerders en daar hebben we heel veel zin in.
Consumenten leven in een mobiel-georiënteerde wereld en daarom is het voor merken steeds belangrijker om mobiele ervaringen te ontwikkelen die een verandering teweegbrengen. Hier bij Google weten we dat het niet altijd gemakkelijk is en daarom helpen we u graag. Velen van u bieden uw klanten een bijzondere gebruikerservaring en dat is heel inspirerend. Dmexco geeft naar mijn mening vorm aan deze gedeelde passie en innovatieve kracht om merken in contact te brengen met consumenten. Ik wil graag meer mensen zoals u ontmoeten en deze geweldige reis samen met u voortzetten.
Geplaatst door Sridhar Ramaswamy, Senior Vice President, Ads and Commerce
1 Interne gegevens van Google, internationaal
2 Google/Ipsos Connect, enquête onder sportkijkers op YouTube, VS, maart 2016 (n=1500, 18-54 jaar)