Vorige week hebben we gesproken over mobiele apps en een aantal bijbehorende design-principes om een effectieve app te bouwen. Maar wanneer is een app effectief? En hoe meet je dit? Veel bedrijven zijn al bekend met de kracht van Google Analytics om diepere inzichten in hun website performance te verkrijgen, maar het is nog in mindere mate bekend dat er ook een krachtig platform bestaat dat zich puur op apps richt - Google Firebase.
Waar Google Firebase aan de ene kant gebruikt kan worden om nieuwe apps te ontwikkelen, biedt het ook de mogelijkheid om app performance te meten via Firebase Analytics. Firebase Analytics biedt gratis en ongelimiteerde mobiele app analytics en is speciaal ontworpen om mobile app businesses te ondersteunen middels in-app event tracking. Bij het implementeren van de Google Firebase SDK wordt de Analytics module automatisch meegeleverd en is deze meteen klaar om te gebruiken voor zowel Android als iOS apps. Vergelijkbaar met Google Analytics helpen de rapportages van Firebase Analytics je om een inzichtelijk beeld te krijgen van hoe jouw klanten de app gebruiken en welke stappen je kunt nemen om je in-app performance te verbeteren. Het dashboard levert hierbij gedetailleerde inzichten - van overzichtsdata zoals actieve gebruikers en demografische gegevens, tot meer verfijnde inzichten zoals het identificeren van je meest verkochte producten.
Implementatie
Je organisatie maakt gebruik van een mobiele app en je wilt nu de vervolgstappen zetten door Firebase Analytics te gebruiken voor het verkrijgen van betere inzichten in één en dezelfde omgeving. Daarnaast wil je deze nieuw verkregen inzichten ook direct kunnen omzetten in concrete actiepunten. Om hiermee van start te gaan kun je gebruik maken van het volgende vier stappenplan:
1. Koppel je app met Firebase
Het starten met Firebase Analytics is eenvoudig en vereist slechts het downloaden en koppelen van de Firebase SDK aan je nieuwe of reeds bestaande app. De data verzameling begint vervolgens automatisch en je kunt de eerste data al binnen enkele uren in de Firebase console vinden. De start daarvoor maak je hier !
2. Registreer custom data
Je kunt Firebase Analytics nu gebruiken om custom events te registreren die passen bij de doelen van jouw app. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het registreren van e-commerce transacties.
3. Creëer doelgroepen
Een derde stap is om aangepaste doelgroepen te maken die voor jouw doelstellingen waardevol kunnen zijn. Doelgroepen zijn te creëeren op basis van verschillende eigenschappen, denk hierbij bijvoorbeeld aan gebruiker eigenschappen als locatie of mobiel apparaat. Een doelgroep kan echter ook gemaakt worden op basis van gebruikersgedrag, waarbij er gekeken wordt naar de acties die de gebruikers in de app voltooid hebben.
4. Target je doelgroepen
Nu je doelgroepen hebt opgezet kun je deze gebruiken om via Firebase Notifications op maat gemaakte berichten of promoties te sturen. Daarnaast kun je de doelgroepen gebruiken om high-potential gebruikers binnen je app te ontdekken en deze via een platform als Google Adwords te retargeten. Ten slotte kun je ook binnen Firebase gebruik maken van verschillende functies om je app te laten groeien. Zo geef je middels Firebase Invites je meest waardevolle / actieve gebruikers de mogelijkheid om vrienden via gepersonaliseerde uitnodigingen te vertellen over de app!
Concluderend is Firebase Analytics een effectieve en eenvoudig toepasbare oplossing om snel relevante inzichten over je app performance te verzamelen in één overkoepelend programma. Tevens laat het je specifieke acties ondernemen op je eigen samengestelde doelgroepen, variërend van retargeten tot het informeren over nieuwe functionaliteiten. Mocht je een mobiele app gebruiken kan ik zeker aanraden om eens te testen of Firebase Analytics bij je past. Veel succes!
VIDEO
Geschreven door: Marc Oldenburger, AdWords Benelux Support-Team
Geen opmerkingen :
Een reactie posten
Bedankt voor uw reactie!
U bent welkom om een bericht achter te laten op het Nederlandstalige Inside AdWords blog. We behouden ons
echter het recht voor om het niet te publiceren als het in strijd is met onze richtlijnen.