In deze blog gaan we iets dieper in op de technische kant van van mobile optimization. Hoe moeten de resultaten van de mobile friendliness test die in de vorige blog genoemd werd geinterpreteerd worden, en wat voor veranderingen kunnen er worden doorgevoerd aan de hand van deze resultaten?
Mobile speed
Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat de absolute prestaties van een mobiele webpagina van twee dingen afhangen: Netwerkonafhankelijke eigenschappen van de pagina, en de netwerkverbinding van de consument die naar de pagina surft. Aan de snelheid van de netwerkverbinding van de consument is natuurlijk niet veel te veranderen, daarom focust de mobile-speed test zich alleen op de netwerkonafhankelijke eigenschappen van mobiele pagina’s.
De score die de mobile-speed test geeft is een score tussen 0 en 100, en vanaf een score van 85 wordt de website gezien als voldoende snel. Wat houdt voldoende snel precies in?
Uit onderzoek is gebleken dat een laad-tijd van meer dan 1 seconde de gedachte stroom van een gebruiker onderbreekt, en zodoende tot een slechte ervaring leidt. Het is een behoorlijke uitdaging om een complete pagina zo snel te laden, maar gelukkig hoeft niet de hele pagina binnen 1 seconde geladen te worden. Binnen die seconde moet de inhoud boven de vouw (ATF; above the fold) geladen worden. De rest van de pagina kan verder geladen worden terwijl de consument de inhoud ATF in zich op neemt. Voor nu is het voldoende om te weten dat de mobile friendly test kijk naar de laadtijd van ATF en de tijd die het kost om de complete pagina te laden.
Interpreteren van de mobile friendliness test
Bij alle aspecten die de test controleert, verschijnt in het rapport een oranje of rood uitroepteken of een groen vinkje. De betekenis van een groen vinkje is vrij intuitief: hier hoeft niets meer aan te gebeuren. Een rood uitroepteken betekent dat het een meetbare impact op de prestaties van de mobiele website zal hebben als dit probleem aangepakt wordt, zeker een aanrader dus. Een oranje uitroepteken is een suggestie, iets wat verstandig is om te corrigeren als het niet al te veel tijd in beslag neemt.
Veel voorkomende verbeterpunten op mobiele websites
Er zijn een aantal verbeterpunten voor mobiele websites die veel voorkomen, en relatief simpel te verhelpen zijn.
Te klein lettertype
Gebruik een lettergrote van minstens 14. Als consumenten op een advertentie klikken en vervolgens moeite hebben met het lezen van de tekst, zal dit een negatief effect hebben op de bounce rate van de website.
Links die te dicht bij elkaar staan
Een veel gemaakte fout op mobiele websites zijn linkjes naar bijvoorbeeld de koop nu of contactpagina die te dicht bij elkaar staan. Als een consument op een link naar de koop nu pagina drukt, maar per ongeluk op de contact pagina terecht komt, levert dit onnodige frustratie op. Zorg ervoor dat link buttons voldoende ruimte innemen om te voorkomen dat consumenten op de verkeerde knop drukken.
Volgende week zullen we dieper ingaan op technische tips om mobiele websites te optimaliseren.
Geen opmerkingen :
Een reactie posten
Bedankt voor uw reactie!
U bent welkom om een bericht achter te laten op het Nederlandstalige Inside AdWords blog. We behouden ons
echter het recht voor om het niet te publiceren als het in strijd is met onze richtlijnen.