Voorgaande blogposts schetsten een duidelijk beeld over het belang van mobiel vanuit uiteenlopende perspectieven. In deze blogpost gaan we wat dieper in op het waarde van mobiel voor verschillende bedrijfssectoren. Onder andere zullen we tips voor verschillende branches delen. Maar eerst gaan we kijken naar de verkoopmodellen en hoe mobiele aanwezigheid hier in past.

 • Algemene must haves voor een mobiele website
  Allereerst is het voor het verkoop aan de eind consument cruciaal om een overzichtelijke website voor de mobiele telefoon te hebben. Het moet makkelijk zijn om voor de consument te navigeren naar verschillende opties op de website. Wanneer een website niet duidelijk is of wanneer het navigeren niet makkelijk is zal de consument snel geneigd zijn om de site weg te klikken. De consumenten hebben hierdoor een slechte online ervaring wat ook weer negatief effect kan hebben op de desktop website die misschien wel overzichtelijk is. De mobiele website moet een duidelijk menu hebben en de ervaring op de mobiele website zal beter zijn wanneer je ‘pinch & zoom’ vermijd. Ook is het belangrijk dat de consument een goede ervaring heeft wanneer ze op de site navigeren. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om de producten in detail te bekijken vooraleer ze aangekocht worden. Consumenten moeten daarnaast een duidelijke mogelijkheid hebben om via de mobiele website hun aankoop te doen. Voor meer informatie over tips & tricks voor mobiel webdesign, kan je terecht op dit artikel (Engels).

 • B2B mobile must haves     Net als bij de eind consument is het belangrijk bij B2B klanten dat de mobiele website overzichtelijk is en makkelijk te navigeren. B2B klanten zijn erop gericht om zoveel mogelijk te weten te komen van het product, hierom is het belangrijk om er voor te zorgen dat het menu simpel en duidelijk is. Regelmatig worden B2B bedrijven door hun klanten gecontacteerd via de telefoon, een call optie op iedere pagina is dus zeker een aanrader. Daarnaast wordt er in B2B vaak gebruik gemaakt van bestellingen via een formulier. Zorg er in dit geval voor dat dit formulier ook makkelijk in te vullen is via een mobiele telefoon.

 • Lokale bedrijven mobile must haves  
  Allereerst moet de call-to-action duidelijk op een mobiele website voor locale diensten aanwezig zijn. Dit geldt voor zowel foot-traffic als voor telefoontjes en het invullen van formulieren. De klant moet weten waar en wanneer ze in contact kunnen komen met het bedrijf. Voor mobiele websites van kleine, lokale bedrijven is het zeker aan te raden om de mogelijkheid te hebben voor mensen om direct naar de winkel of dienst te kunnen bellen. Wanneer mensen bijvoorbeeld bepaalde informatie niet op de website kunnen vinden of ze willen een afspraak/reservering maken en ze spreken liever met iemand in persoon.


4 stappen om het optimale uit jou mobiele website te halen

 1. Attention: hoe grijp je zo optimaal de aandacht van je klant

  • 5 seconden regel Voor elke branche geldt dat klanten gemiddeld in 5 seconden kunnen beslissen om de mobiele website verder te bezoeken. Pas daarom altijd even de 5 seconden regel toe op je mobiele website. Denk hier aan de vragen ‘passen de afbeeldingen bij hoe ik wil overkomen?’, ‘is de informatie interessant genoeg om verder te kijken?’ en ‘werkt te pagina als iemand alleen naar de titels kijkt?’

  • Belangrijke elementen Wanneer de klant op je hoofdpagina van de mobiele website is, is het belangrijk dat  een aantal elementen duidelijk aanwezig zijn. Allereerst is dat de vraag om actie, ten tweede is dat informatie over de prijs. Hiernaast komt er voor retail nog bij dat het cruciaal is om afbeeldingen van de producten in hoge kwaliteit weer te geven.

 1. Engagement: hoe maak je je klant zo betrokken mogelijk bij de mobiele website

De volgende tips zijn opgesplitst voor de bedrijfstakken retail, financien en reizen:

  • Retail Consumenten gebruiken steeds vaker hun telefoon om online producten aan te schaffen. Meer hierover kan je hier lezen. Allereerst is het belangrijk dat de klant het winkelmandje bovenaan de pagina kan vinden. Daarnaast moet de website overzichtelijk zijn. Dit kan je doen door de categorieën van je producten alfabetisch op te stellen en door bijvoorbeeld de mogelijkheid om te  zoeken op de website duidelijk aan te geven. Wanneer de website een zoek-optie heeft helpt het als je laat zien hoeveel resultaten er zijn op de zoekactie en de mogelijkheid om resultaten te filteren. Als laatste is het handig om een optie te hebben waarbij je makkelijk de fysieke locatie van winkels kan raadplegen.

  • Financiën De financiën branche heeft de laatste jaren een grote stijging in het gebruik van mobiele telefoons voor hun diensten gezien. De mobiele telefoon wordt tegenwoordig vaker gebruikt voor transacties dan de desktop. Lees hier meer. Voor financiën geldt het doorgaans dat het menu bovenaan de pagina wordt weergegeven, de producten/diensten te vinden zijn op de hoofdpagina en dat de belangrijkste opties voor bestaande klanten duidelijk weer wordt gegeven (inloggen bijvoorbeeld). De mogelijkheid om producten of diensten te vergelijken en het geven van sociaal bewijs (bijvoorbeeld een beoordeling van klanten) helpt het vertrouwen en daarmee de betrokkenheid van de klant. Tot slot is het van belang dat op elke website pagina de mogelijkheid is om contact op te nemen en dat er een duidelijke kaart is zodat de klant de dichtstbijzijnde vestiging kan vinden.


  • Reizen Ook voor de reisbranche is mobiel steeds belangrijker. Steeds vaker boeken mensen op hun mobiele telefoon in plaats van via hun desktop. Lees meer hier. Om de betrokkenheid voor mobiele websites in de reisbranche te verhogen is het handig om de top categorieën links of bovenaan de website weer te geven. Het weergeven van resultaten van een vorig bezoek, de mogelijkheid om opties toe te voegen aan een ‘verlanglijst’ en automatische suggesties voor de gebruiker helpen om de website meer persoonlijk te maken. Door urgentie berichten (‘4 mensen hebben vandaag dit hotel bekeken’) te geven zullen mensen eerder geneigd zijn om over te gaan tot actie. Tot slot zorgen foto’s met een hoge kwaliteit, beoordelingen van eerdere reizigers en een kaart met bijvoorbeeld de mogelijkheid om hotels op te zoeken voor een positieve beleving bij het proces van het vinden van de perfecte vakantie bestemming.

 1. Action: hoe zorg je ervoor dat consumenten daadwerkelijk een aankoop of aanvraag doen op de website

  • Call-To-Action Geef duidelijk aan wat mensen kunnen doen om tot actie over te gaan, dit kan een aankoop van product/dienst zijn maar ook bijvoorbeeld een quota opvragen.

  • Veiligheid Laat de klant weten dat hun persoonlijke gegevens veilig zijn en geef bij de betaling aan dat er gebruik wordt gemaakt van een beveiligd betaal-proces.

  • Social Media Vooral in de reis en retail branch is het interessant om social media bij het proces te betrekken. Denk hier aan het delen van een nieuwe aankoop of het aanmelden via Facebook.

 1. Flow en speed
  De laatste stap is de volledige flow van de mobiele website. Hierbij is het vanzelfsprekend dat de website op elke pagina snel laadt en overzichtelijk is (lees meer hier). Voor de gebruiker is het handig als het duidelijk is waar ze naar kunnen navigeren om hun aankoop of aanvraag tot een succes te maken.


Geschreven door: Stephanie Kroon, AdWords Benelux Support-Team