Het is geen geheim dat de mogelijkheid om een doelgroep nauwkeurig te selecteren een van de grote voordelen van online adverteren is in vergelijking met traditionele advertentiemethoden. Omdat we onze advertenties aan de meest geïnteresseerde gebruikers kunnen weergeven, maximaliseren we het rendement op onze investering en kunnen gebruikers gemakkelijker relevante informatie vinden.

Een van de belangrijkste middelen voor het beperken van onze doelgroep is het hulpprogramma voor geotargeting. Hoewel we hierin onze doelgroep nauwkeurig kunnen selecteren als we het goed doen, kunnen alle mogelijke vertoningen juist worden geblokkeerd als we het verkeerd doen. Erger nog, onze advertenties kunnen zelfs buiten ons doelgebied worden weergegeven.

Daarom willen we hier bespreken hoe we geotargeting kunnen gebruiken om een van de meest voorkomende problemen op te lossen: hoe we voor een bepaald type product of een bepaalde service uit de ene stad kunnen adverteren onder gebruikers in een andere stad. Het doel van dit artikel is niet alleen dit probleem op te lossen, maar u ook meer inzicht te geven in de processen achter het gebruik van geotargeting. We willen in ons geval adverteren voor hotels in Sint-Petersburg onder gebruikers in Moskou.

1) De gemakkelijkste manier

Dit lijkt heel eenvoudig: u geeft gewoon het zoekwoord 'hotel in St. Petersburg' op en target de campagne op Moskou. Het ligt toch iets genuanceerder dan dat. Het systeem detecteert de gebruikerslocatie niet alleen op basis van het IP-adres, maar kijkt ook naar de zoekopdracht. Deze laatste factor heeft zelfs voorrang. Wat gebeurt er in dit voorbeeld?

Een gebruiker uit Moskou zoekt naar 'hotels in St. Petersburg' en het systeem bepaalt op basis van de zoekopdracht dat hij geïnteresseerd is in advertenties voor Sint-Petersburg. De fysieke locatie van de gebruiker wordt hierbij genegeerd. Onze campagne is echter getarget op Moskou en niet op Sint-Petersburg. De targeting heeft niet het gewenste resultaat en de advertentie wordt niet weergegeven. Bij de zoekwoorddiagnose wordt het volgende bericht weergegeven:NB: In zeldzame gevallen waarin de plaatsnaam niet aan het begin of eind maar in het midden van de zoekopdracht staat, kan uw advertentie nog steeds worden weergegeven, bijvoorbeeld voor de zoekopdracht 'hotels in St. Petersburg prijs' (omdat query-parsing in dat geval niet werkt). Dit is echter niet genoeg voor ons, omdat we een aanzienlijk aantal vertoningen (en potentiële klanten) mislopen.

2) We leren van onze fouten... en maken er nog meer

Het eerste wat we proberen te doen om het probleem op te lossen, is Sint-Petersburg aan onze doellocaties toevoegen. We kunnen onze advertenties nu in elk geval aan gebruikers in zowel Moskou als Sint-Petersburg weergeven, als er geen andere oplossingen mogelijk zijn. Dit lijkt te werken. We controleren of onze advertenties worden weergegeven in Moskou, en dat is het geval: we zijn tevreden. Maar wat gebeurt er dan?

Een gebruiker in Novosibirsk typt 'hotels in St. Petersburg' in en krijgt onze advertentie te zien. Dit komt omdat het systeem zijn fysieke locatie heeft genegeerd en alleen naar de zoekopdracht heeft gekeken. Doordat we Sint-Petersburg aan onze doelregio's hebben toegevoegd, kunnen onze advertenties nu zelfs aan iedereen in Rusland worden weergegeven. Dat komt omdat het systeem naar de zoekopdracht kijkt, bepaalt dat deze is gerelateerd aan Sint-Petersburg en de advertentie weergeeft, ongeacht de fysieke locatie van de gebruiker.
Dat is helemaal niet de bedoeling: we willen niet dat onze advertenties aan iedereen worden weergegeven, dus we gaan op zoek naar alternatieve oplossingen.


3) Werken met uitsluitingen

Het is ons nu wel duidelijk geworden dat we er niets mee opschieten als we bepaalde locaties toevoegen. Maar er zijn ook uitsluitingen mogelijk, zou dat iets zijn? We kunnen nu gebruikers uitsluiten op basis van hun fysieke locatie alleen en niet op basis van de zoekopdracht. Dit kan dankzij de geavanceerde instellingen voor geotargeting in ons account. We voeren hierbij de volgende stappen uit:

a) In de campagne-instellingen kiezen we ervoor heel Rusland als land te targeten. Vervolgens klikken we op 'Gebieden in geselecteerde locaties uitsluiten' en sluiten we alle regio's van Rusland uit, behalve Moskou.
b) We zorgen ervoor dat onze geavanceerde instellingen voor geotargeting zijn ingesteld op de standaardwaarden en overeenkomen met de volgende instellingen:

En voilá! Onze advertenties worden weergegeven, en alleen aan gebruikers in Moskou.

NB: Onze advertenties kunnen ook worden weergegeven aan mensen die op de website van google.ru zoeken met een IP-adres dat niet tot de uitgesloten regio's behoort, maar een IP-adres is voor bijvoorbeeld Kiev of Londen. Dat is een klein risico dat we zullen moeten aanvaarden.

We hopen dat we in dit artikel de logica achter geotargeting hebben kunnen verduidelijken en mensen niet alleen met dit probleem hebben kunnen helpen, maar hen ook ideeën hebben kunnen bieden voor het oplossen van andere potentiële problemen. Als we andere trucs voor het gebruik van geotargeting ontdekken, zullen we u dit meteen laten weten. Blijf op de hoogte via de updates in ons blog!

Blog post door Alexey PetrovAdWords-team

Gepost door Eronne, Inside Adwords Team