Het is de nachtmerrie van elke kleine Google AdWords-adverteerder: de advertenties hebben een lage klikfrequentie (en derhalve een lage kwaliteitsscore) en de klanten die de site bezoeken, verlaten die snel weer. De adverteerder zoekt naar een rationele verklaring. Natuurlijk klikt de concurrentie opzettelijk op zijn advertenties!

Die theorie, hoe aantrekkelijk ook, is meestal volledig onjuist. Google hecht veel belang aan de veiligheid van Google AdWords-adverteerders. Daarom hebben we een aantal methoden toegepast om uw account te beschermen tegen ongeldige activiteiten. We gebruiken een combinatie op meerdere niveaus van actuele algoritmen die zulke strategieën opsporen en voorkomen.

Kritische aanpak
Nu de samenzweringstheorieën zijn verworpen, kunt een frisse blik werpen op uw AdWords-account en de bestemmingspagina. Een lage CTR duidt meestal op een lage advertentiekwaliteit en/of geeft aan dat de advertentie irrelevant is voor een bepaalde term. Als uw bedrijf bijvoorbeeld voetbalbenodigdheden verkoopt, kan het probleem het zoekwoord 'bal' zijn. Ongetwijfeld zijn sommige gebruikers die dit woord opgeven, op zoek naar dit ronde voorwerp dat wordt gebruikt om tegenaan te trappen. Maar de meeste van hen zijn geïnteresseerd in de laatste roddels over beroemde voetballers, willen de mooiste goals uit eerdere kampioenschappen bekijken, of willen een tennisbal kopen, enzovoort. Sommige gebruikers bedoelen met 'bal' niet eens een voorwerp maar een dansavond! Het blijkt dat het woord 'bal' als zoekwoord veel te breed is.

We raden daarom aan dergelijke algemene zoekwoorden te verwijderen en zoekwoorden te kiezen die nauwkeuriger zijn afgestemd op uw bedrijfsprofiel. Wat voor soort ballen verkoopt u? Waar verkoopt u die? Hoe duur zijn ze? Op basis van uw antwoorden op deze vragen kunt u uw zoekwoorden, advertentieteksten (prijzen vermelden in de advertentietekst is een goed idee) en campagnetargeting verfijnen. De volledige lijst met zoekwoorden kan waarschijnlijk het beste worden onderverdeeld in een aantal gebieden. Stel u verkoopt voetballen, rugbyballen en oefenballen. Voor elk van deze baltypen moet u een advertentiegroep maken. Op die manier kan de CTR en de kwaliteitsscore worden geoptimaliseerd. De klikken die u verzamelt, worden waardevoller (aangezien klanten meer geïnteresseerd zijn in het product) en de kosten van de klikken worden lager.

Website gezond maken
Veel adverteerders zouden nu op hun lauweren willen gaan rusten. Vergeet echter niet dat dit nog maar de helft van uw succes is. Hoewel Google verkeer naar uw website leidt, is het aan u van dit verkeer gebruik te maken. U moet proberen uw website objectief te bekijken. Op internet zorgen goede websites voor goede klanten, die klikken, kopen en hun tevredenheid met andere gebruikers delen. U kunt de beste ballen ter wereld maken, maar als uw site verouderd is, geen vertrouwen uitstraalt of tegen het fundamentele gevoel voor esthetiek van de klanten indruist, kan geen kwaliteitsscore of CTR u redden.

Omdat veel adverteerders hun website beschouwen als een meesterwerk waarop de overpeinzingen van de bedrijfsleider en foto's van bedrijfsfeestjes worden gepubliceerd, is het meestal een goed idee een extern expert om hulp te vragen. Die kan met een kritisch oog de inhoud en stijl van uw site onder de loep nemen. Stel uzelf de volgende vragen over uw website:

bied de site een juist overzicht van alle aspecten van alle bedrijfsactiviteiten waarvoor u via
AdWords wilt adverteren?
kunnen gebruikers gemakkelijk op uw site navigeren en kunnen zij gemakkelijk doen wat u
wilt dat ze doen?
is het grafische thema en/of de gebruikersinterface misschien onaantrekkelijk vanwege
kleuren die niet op elkaar zijn afgestemd, verkeerde lettertypen of een verouderd uiterlijk?
is de inhoud van de site relevant voor een bezoeker ?

Veel kan worden bereikt met gezond verstand en een kritische blik. U kunt ook statistische gegevens analyseren die bijvoorbeeld het programma Google Analytics biedt.

Nadat uw site is bekeken en een 'gezondheidsplan' is geïmplementeerd, moet u de bijgewerkte site synchroniseren met uw AdWords-account. Advertentiegroepen moeten rechtstreeks leiden naar de bijbehorende pagina's. Als een van uw advertenties nog steeds naar de startpagina leidt, moet u dit alsnog corrigeren. Nadat u de hierboven beschreven procedure heeft voltooid, kunt u zichzelf een schouderklopje geven en doorgaan naar de onophoudelijke fase drie: bijhouden en optimaliseren. Statistische gegevens kunnen u vertellen welke gedeelten van uw website nog steeds onaantrekkelijk zijn voor klanten. U kunt zulke problemen oplossen met behulp van de juiste hulpprogramma's, zoals Website Optimizer.

Een breder perspectief…
U moet bedenken dat succes met adverteren op internet niet rechtstreeks afhankelijk is van de hoeveelheid geld die u in het AdWords-programma besteedt. Vaak kunt u het aantal verkopen vergroten en uw ROI verbeteren door een deel van het advertentiebudget te gebruiken voor het verbeteren van uw website en de structuur van uw AdWords-account. Het is een goed idee om uw AdWords-advertenties in een breder perspectief te zien: advertentiebudgetten en kosten per klik zijn slechts twee van vele bepalende factoren. Veel succes!