Onlangs hebben we deel 1 geplaatst in onze reeks over hoe u van bezoekers kopers maakt. In het tweede deel van onze reeks bespreken we enkele veelgemaakte fouten waardoor bezoekers mogelijk ervan worden weerhouden om een actie op uw site te voltooien.

Registratie

'Eén ding dat ik niet begrijp is dat ik me op een website soms eerst moet registreren voordat ik iets kan kopen. Waarom toch die obstakels als aanmeldingsgegevens en wachtwoorden? Ik wil gewoon op een snelle en veilige manier contact met u opnemen of iets van u kopen'*.
  • Sta kopen zonder registratie toe: klanten moeten iets van u kunnen kopen zonder dat ze daarvoor een account moeten openen. Details als hun e-mailadres kunt u altijd nog via het formulier met betalingsgegevens verkrijgen. U kunt ook na de aankoop nog de mogelijkheid om te registreren aanbieden.
  • Maak registratie gemakkelijk: probeer de hoeveelheid vereiste registratiegegevens tot een minimum te beperken. Vraag alleen naar de gegevens die u werkelijk nodig heeft.
  • Benadruk de voordelen: als u klanten ertoe wilt bewegen zich te registreren, moet u ze duidelijk de voordelen daarvan laten weten.
Formulieren

Niemand houdt van formulieren invullen. Hoe langer en ingewikkelder het formulier, hoe eerder de klant zal afhaken en de pagina zal verlaten. Zorg ervoor dat het invullen gemakkelijk en moeiteloos is.
  • Vraag niet naar onnodige details: beperk het aantal velden en stappen in de betalingsprocedure en het contactformulier. Vraag de klant uitsluitend naar de gegevens die u werkelijk nodig heeft.
  • Maak de stappen duidelijk en overzichtelijk: geef via een statusbalk aan waar de klant zich bevindt in de betalingsprocedure. Zo weet de klant wat er nog komt, waardoor de procedure overzichtelijk blijft.
  • Vermijd afleidingen: verwijder eventuele advertenties en onnodige navigatiebalken uit de betalingsprocedure. Beperk afleidingen die tot gevolg kunnen hebben dat de klant ergens anders naartoe gaat.
Duidelijkheid

Om een vertrouwensband op te bouwen met uw gebruikers, is het belangrijk dat uw site duidelijkheid verschaft op drie punten: de aard van uw bedrijf, de manier waarop uw site communiceert met de computer van een bezoeker en de reden waarom u om de persoonlijke gegevens van een bezoeker vraagt. Meer informatie hierover vindt u in dit artikel in het Helpcentrum.
  • Wees duidelijk over uw annulerings- en teruggavebeleid: klanten willen zeker zijn dat ze producten kunnen terugsturen die ongeschikt zijn, of dat ze bestellingen kunnen annuleren wanneer ze om de een of andere reden van gedachten zijn veranderd.
  • Wees duidelijk over de prijs: geef duidelijk aan wat de totale kosten zijn en informeer klanten tijdig over eventuele extra leverings- of bestellingskosten.
  • Biedt veiligheid: zorg ervoor dat uw pagina's beveiligd zijn en geef dit via bekende symbolen aan.
In ons derde en laatste artikel in deze reeks zullen we dieper ingaan op enkele van de beste gratis Google-hulpprogramma's waarmee u kunt achterhalen op welke van de hierboven besproken onderwerpen u zich op uw site moet concentreren. Hou dit bog dus zeker in de gaten!

*Zorg dat uw website werkt, Google, 2009.