Dit is het eerste in een reeks van drie artikelen over internationale uitbreiding van uw bedrijf. Wanneer is het zinnig om uw bedrijf internationaal uit te breiden? Laten we proberen deze vraag op basis van een fictief voorbeeld te beantwoorden.

Katrina is een Fins meubelontwerpster die veel succes heeft met de verkoop van haar producten in Finland en Zweden. Ze maakt voor haar advertentiebehoeften gebruik van Google AdWords. De laatste tijd liepen haar verkopen terug vanwege de recessie. Katrina vraagt zich af of ze haar omzet misschien weer op peil kan brengen door meer in het buitenland te verkopen. Enkele van haar Scandinavische concurrenten zijn internationaal reeds zeer succesvol, maar Katrina’s producten vormen een speciale markt omdat ze uit gerecycled materiaal bestaan. Bestaat er een hulpprogramma waarmee Katrina kan achterhalen in welke andere Europese markten een sterke behoeft aan haar producten bestaan?

Katrina besluit een snelle controle uit te voeren met Google Insights for Search, waarmee ze de zoekvolumepatronen per tijd en regio's kan weergeven. Katrina ontdekt dat er meer zoekresultaten zijn voor de eenvoudige term 'design meubels' dan voor de specifieke zoekopdracht 'design meubels ecologisch'. Ze vertaalt de termen en vergelijkt een paar Europese landen, zoals Frankrijk, Duitsland, België, Spanje, Italië en Nederland. Ze zoekt niet in het Verenigd Koninkrijk of Ierland omdat ze haar meubels niet overzee kan transporteren.

Na deze landen te hebben vergeleken, blijkt dat Nederland vanaf 2004 tot nu het grootste zoekvolume heeft: 60 voor de zoekterm 'design meubels'. Duitsland volgt met een gemiddelde van 57. De totalen 60 en 57 zijn gemiddelden van een maximum van 100. De grafiek laat tevens een opwaartse trend zien in Nederland, met een maximum aantal zoekopdrachten in januari 2010. Katrina is blij dat de gegevens van het hulpprogramma haar eigen kennis van de markt in Duitsland en Nederland bevestigen.Met deze gegevens in gedachten bestudeert Katrina nog eens de Google Analytics-gegevens van haar website. In het rapport 'Kaartoverlay' in Google Analytics worden in het gedeelte 'Bezoekers' de bezoekers uit verschillende landen weergegeven die interesse hebben in uw product. Omdat Katrina zowel een Finse als Engelse versie van haar website heeft, weet ze dat haar site heel toegankelijk is voor niet-Finstaligen. Bij het controleren van de kaartoverlay-gegevens voor Nederland en Duitsland stelt Katrina vast dat 75 Duitse en 28 Nederlandse gebruikers haar site de afgelopen maand hebben bezocht. Andere internationale bezoekers van haar site waren afkomstig uit Ierland, India en het Verenigd Koninkrijk. Momenteel kan Katrina door omstandigheden niet uitbreiden naar overzeese markten, zoals het Verenigd Koninkrijk, maar ze is blij dat er buiten het vasteland van Europa interesse bestaat voor haar product.

Katrina controleert ook nog even het weigeringspercentage voor Nederland, om te kijken of bezoekers meer wilden weten over haar product, of dat ze alleen maar haar startpagina hebben bekeken en daarna de site hebben verlaten. Het weigeringspercentage voor Nederland bleek 4 procent te zijn, wat erg laag is. Dit betekent dat 72 van de 75 bezoekers geïnteresseerd genoeg waren om verder te klikken dan haar startpagina.

Katrina gebruikt vervolgens nog een gratis hulpprogramma van Google, de Google Export Tool, waarmee gebruikers wereldwijde zoekvolumes en CPC's kunnen achterhalen. Katrina geeft haar eigen land op, de primaire taal van haar land, de Finse term voor meubels en haar exportregio, in dit geval Europa. Het exporthulpprogramma is een vernuftige combinatie van het Hulpprogramma voor zoekwoorden van Google, Google Vertalen en de Verkeerschatter. De score voor mogelijkheden aan de linkerkant toont het beste gebied voor uitbreiding, in dit geval Duitsland. Het verschil met Google Insights for Search is dat dit hulpprogramma zich richt op een relatief korte periode van ongeveer dertig dagen. Het hulpprogramma werkt het best wanneer meer algemene termen worden gebruikt en Katrina heeft daarom gekozen voor 'meubels' in plaats van 'design meubels'.Katrina ziet ook heel snel dat de aanbevolen CPC-biedingen voor Duitsland nogal wat hoger zijn dan die voor haar eigen land. Dit is niet zo vreemd, aangezien in Duitsland waarschijnlijk meer meubelbedrijven met AdWords adverteren dan in Finland. Katrina heeft nu haar eerste onderzoek gedaan, dat haar helpt bij de beslissing naar welke markten ze het beste kan exporteren. Haar volgende stap is na te gaan welke praktische vereisten er bestaan voor export naar die landen.

Houd deze blog in de gaten voor het tweede artikel in onze driedelige reeks over het exporteren van uw bedrijf.