In ons vorige bericht hebben we u de werkelijke feiten verteld over vijf algemeen verbreide fabeltjes over AdWords. Vandaag gaan we verder met nog vijf hardnekkige misvattingen over AdWords.

Fabel 6: de klikfrequentie (CTR) van advertenties in het inhoudsnetwerk van Google is van invloed op de kwaliteitsscore van advertenties die op Google worden weergegeven

Feit: de formule voor de kwaliteitsscore varieert afhankelijk van het feit of de score van invloed is op advertenties op Google en in het zoeknetwerk of op advertenties in het inhoudsnetwerk. De kwaliteitsscore voor advertenties op Google is naast andere relevantiefactoren gebaseerd op de volgende componenten:
  • De historische klikfrequentie van het zoekwoord en de gerelateerde advertenties op Google. De klikfrequentie in het inhoudsnetwerk van Google is uitsluitend van invloed op de kwaliteitsscore in het inhoudsnetwerk en niet op die op Google.
  • Uw accountgeschiedenis, die wordt bepaald aan de hand van de klikfrequentie voor alle advertenties en zoekwoorden in uw account.
  • De historische klikfrequentie van de zichtbare URL's in de advertentiegroep.
  • De prestatiegeschiedenis van het zoekwoord voor een specifieke zoekopdracht op Google voor alle adverteerders.
  • De prestaties van het account in de geografische regio waar de advertentie wordt weergegeven.
Klik hier voor meer informatie over de factoren die van invloed zijn op de kwaliteitsscore.

Fabel 7: Google-medewerkers kunnen de kosten per klik voor bepaalde AdWords-adverteerders handmatig aanpassen

Feit: Google-medewerkers kunnen geen enkele invloed uitoefenen op de kosten per klik (CPC) die AdWords-klanten moeten betalen in het AdWords-programma. De kosten voor AdWords-advertenties worden voor alle klanten op dezelfde wijze bepaald: door middel van de advertentieveiling. Bekijk de onderstaande YouTube-video over advertentieveiling door Hal Varian voor gedetailleerde uitleg hierover.Iedere keer dat een gebruiker een zoekopdracht opgeeft, vindt een advertentieveiling plaats. Tijdens de veiling wordt de advertentiepositie van uw advertentie bepaald. De advertentiepositie bepaalt welke advertenties voor deze zoekopdracht op de pagina met zoekresultaten van Google worden weergegeven en op welke positie.

Het AdWords-systeem evalueert uw zoekwoord voor elke veiling en berekent de kwaliteitsscore ervan. Het systeem berekent vervolgens het bod dat vereist is om aan deze veiling te kunnen deelnemen. Hoe hoger de kwaliteitsscore, hoe lager het minimum bod en vice versa. Als de kosten per klik (CPC) van het zoekwoord niet voldoen aan het vereiste minimum bod, wordt de advertentie niet weergegeven.

Fabel 8: Google verkoopt de advertentieposities boven de organische zoekresultaten

Feit: het AdWords-programma verkoopt geen advertentieposities voor een vaste prijs. Dit geldt ook voor de zogeheten toppositie boven de gratis zoekresultaten van Google waarop maximaal drie AdWords-advertenties kunnen worden weergegeven. Zoals bij fabel 7 al werd uitgelegd, is de advertentieplaatsing dynamisch van aard en gebaseerd op advertentiepositie van het gebruikte zoekwoord.

Alleen advertenties waarvan de kwaliteitsscore en het CPC-bod boven bepaalde drempels liggen, zijn geschikt om op de toppositie boven de organische zoekresultaten van Google te worden weergegeven.

Fabel 9: grote klanten zoals reclamebureaus krijgen korting op de kosten per klik (CPC)

Feit: Google geeft geen korting op de kosten per klik (CPC). Elke klant, of die nu een dagbudget van één euro of van duizenden euro's heeft, heeft gelijke kansen in de advertentieveiling die de kosten per klik (CPC) bepaalt.

Fabel 10: als u meerdere advertenties uit dezelfde advertentiegroep gebruikt, geeft AdWords automatisch de advertentie weer die het best overeenkomt met de zoekopdracht van de gebruiker

Feit: als u meerdere advertenties uit dezelfde advertentiegroep gebruikt, worden uw advertenties gerouleerd of weergegeven op basis van prestaties. Dit is afhankelijk van de optie die u in uw campagne-instellingen heeft geselecteerd. Het systeem weet niet welke van uw advertentieteksten het meest overeenkomt met de zoekopdracht van de gebruiker.

Voorbeeld: u heeft de volgende zoekwoorden in een advertentiegroep:
  • auto's
  • motorfietsen
  • scooters
Daarnaast heeft u drie verschillende advertentieteksten, voor elk voertuig één.

In dit geval is er geen garantie dat voor de zoekopdracht 'auto's' de advertentie met 'auto's' in de advertentietekst wordt weergegeven. Het is ook mogelijk dat de advertentie voor motorfietsen of voor scooters wordt weergegeven. In een dergelijk geval raden we u aan voor elk type voertuig een afzonderlijke advertentiegroep en bijbehorende advertentietekst te maken. Zo bent u er zeker van dat voor elk zoekwoord de juiste advertentietekst wordt weergegeven.

We hopen u met dit tweede blogbericht wat meer inzicht te hebben gegeven in de werking van AdWords. We werken momenteel aan een derde blogbericht over het ontzenuwen van fabeltjes over AdWords, dat we spoedig zullen plaatsen.

Artikel door Tobias, Inside AdWords Team