Elise Foltête en Jeffrey Bleijendaal (SEA-consultant) zijn beide actieve en (samen met drie anderen) de belangrijkste bijdragers op het Nederlandse AdWords Forum. Zij nemen op vrijwillige basis verantwoordelijkheid voor een groot aantal vragen dat dagelijks gesteld wordt op het AdWords Forum. Niet alleen hun concrete antwoorden als ook hun adviezen helpen dagelijks vele AdWords-gebruikers om hun campagnes te optimaliseren of andere kwesties op effectieve wijze aan te pakken.

Hedendaags is het Nederlandse AdWords Forum uitgegroeid tot een uitgebreide en interessante database, waar veel antwoorden gevonden kunnen worden die zowel beginnende als gevorderde AdWords-gebruikers op weg kunnen helpen.

Google is erg geïnteresseerd in de ervaringen van deze belangrijkste bijdragers en stelden Elise en Jeffrey enkele vragen over het AdWords Forum.


Hoe zou je onze nieuwkomers op het Google AdWords Forum uitleggen wat ze van het forum kunnen verwachten?


Elise: Het AdWords Forum is een platform waar AdWords gebruikers elkaar helpen bij het zo goed mogelijk neerzetten van een Google AdWords campagne. Meestal komen de gebruikers er onderling uit, maar in sommige gevallen is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld bij een accountspecifiek probleem, en daarvoor zijn er ook een altijd een paar Google medewerkers aanwezig. Ook geven zij antwoord op vragen die onbeantwoord blijven, zodat elke gebruiker tijdig van een antwoord wordt voorzien.

Op het AdWords Forum zijn de gebruikers in te delen in twee groepen: gebruikers die vragen stellen en personen die deze vragen beantwoorden. De groep die de vragen beantwoordt is een vaste, actieve groep. Net als op iedere forum is er een aantal ongeschreven regels. Wanneer je je daar niet aan houdt, is de kans een stuk kleiner dat je geholpen wordt. De gebruikers helpen elkaar immers vrijwillig. Hoe concreter de vraag gesteld wordt, hoe makkelijker deze te beantwoorden is. Er worden veel vragen gesteld met betrekking tot de facturatie en de tegoedbonnen.

Het helpforum is er om de praktische bruikbaarheid van Google AdWords te verhogen, niet om je mening over Google te verkondigen. Helaas verzanden sommige posts in verhitte discussies over of het bijvoorbeeld wel of niet terecht is dat de Google advertentiecoupons niet gelden voor accounts ouder dan 14 dagen.

Zelf vind ik de leukste vragen die over biedingen of strategie, dus wanneer er niet direct een probleem is maar waneer ik met andere gebruikers van gedachten kunt wisselen.


Jeffrey: Het Google AdWords Forum is een zeer actief platform voor Google AdWords gebruikers waar zowel beginners als ervaren gebruikers aan deelnemen. De vragen die geplaatst worden variëren daarmee ook van niveau. Dit neemt niet weg dat elke vraag zo goed mogelijk wordt beantwoord door andere gebruikers, Google-medewerkers en/of de belangrijkste bijdragers. Vaak mengen zich meerdere gebruikers in een discussie om hun eigen visie te geven of het antwoord van de anderen aan te vullen. Op deze manier is het AdWords Forum ondertussen uitgegroeid tot een zeer waardevol 'naslagwerk' op het gebied van het gebruik van Google AdWords. Een tip voor nieuwe gebruikers: zoek eerst in de topics voordat je een nieuwe vraag plaatst, want vaak is je vraag al eerder beantwoord.


Kun je ons vertellen waar je je naast het AdWords Forum ondermeer mee bezighoudt? Wat zijn hierbij jouw specifieke kwaliteiten op het gebied van AdWords?


Elise: Ik ben werkzaam bij een allround mediabureau. Voor onze klanten zijn we verantwoordelijk voor het gehele adviestraject over media. SEA is vaak een onderdeel van deze strategie. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat de AdWords (en andere online campagnes) aansluiten bij de doelstellingen van de adverteerder en overige media-inzet.

AdWords kan op veel manieren gebruikt worden. Afhankelijk van de klantendoelstellingen kijk ik naar hoe de campagne opgezet kan worden. Arbeidsmarktcommunicatie heeft een andere insteek dan bijvoorbeeld een campagne die de vindbaarheid van een actiesite dient te verhogen. Zoekwoorden die heel goed een product of dienst omschrijven, zijn niet per definitie de zoekwoorden waarop door de doelgroep gezocht wordt. Adverteren op het zoeknetwerk is puur ‘pull’, in tegenstelling tot het adverteren op het inhoudsnetwerk dat ‘push’ is, waardoor je een goed inzicht in je doelgroep en hun zoekgedrag moet hebben. Wanneer dit niet het geval is, loop je het risico dat je niet het maximale uit je AdWords campagne haalt.

Het adverteren op het inhoudsnetwerk van Google zie ik echt als een heel andere manier van adverteren dan het adverteren op het zoeknetwerk. Er zijn meer overeenkomsten met reguliere displaycampagnes dan met SEA. Het grote voordeel van het inzetten van het Google inhoudsnetwerk ten opzichte van de andere exploitanten is de flexibiliteit. Het betalingsmodel (kies je voor CPM of CPC), inzetten van teksten of beeld, het aanpassen van de biedingen, het toevoegen en uitsluiten van websites en alle extra targeting mogelijkheden zorgen ervoor dat je echt een optimale campagne neer kunt zetten. Omdat er naast een campagne op het Google inhoudsnetwerk vrijwel altijd ook andere online campagnes lopen, kan ik in Google Analytics zien welke netwerken en websites het best presteren. Campagnes die op het Google inhoudsnetwerk lopen, staan qua ROI vrijwel altijd in de top 3 van de best presterende campagnes.


Jeffrey: Ik werk als Manager Zoekmachinemarketing bij Ematters.BV. Ematters is een digital direct marketingbureau dat zich heeft gespecialiseerd in zoekmachinemarketing en e-mailmarketing en de synergie tusen deze digital direct marketingvormen. Mijn deskundigheid en interesse ligt op het gebied van Google AdWords, Google Analytics en zoekmachine optimalisatie. Op het gebied van Google AdWords heb ik ondertussen ruim 5 jaar ervaring en ben ik vooral gespecialiseerd in alles wat met CPC-campagnes (i.c.m. Google Analytics) te maken heeft. Ik heb vele klanten, en daarmee ook vele campagnes, langs zien komen en ken alle trucs en handigheidjes, maar ook de valkuilen. In mijn deelname aan het AdWords forum probeer ik mijn kennis zoveel mogelijk te gebruiken om de vragenstellers te helpen.


Hoe ben je op het Google AdWords Forum terecht gekomen en wat vind je ervan? Kun je eens toelichten wat voor jou de meerwaarde van het Google AdWords Forum is?


Elise: Ergens in 2008 kwam ik terecht op de Google Group van AdWords. Ik kan me niet meer herinneren waarnaar ik precies op zoek was maar ik weet nog wel dat ik een aantal posts las waarin mensen met een probleem zaten waar ik het antwoord op wist. Aangezien het een kleine moeite was om daarop te reageren, beantwoordde ik een aantal van deze posts.

Daarnaast vond ik het interessant om te zien waar mensen tegenaan lopen, hoe anderen dingen aanpakken, bepaalde strategieën, dat soort dingen. Begin 2009 werd de Google Group het AdWords Helpforum en ben ik ‘Belangrijkste Bijdrager’ geworden. Het bekijken van het forum is een dagelijkse routine voor me geworden.

Posts waarin iets wordt besproken dat mijn aandacht heeft getrokken, markeer ik met een sterretje zodat ik die later makkelijk terug kan vinden. Soms geeft een vragensteller een terugkoppeling naar aanleiding van een advies, wat ik dan leuk vund om te lezen, evenals de adviezen die de andere vaste gebruikers geven.

Er is zoveel mogelijk met AdWords dat het heel verwarrend kan zijn. Ook kun je bepaalde campagnedoelstellingen op verschillende manieren benaderen. Het is interessant om met elkaar van gedachten te wisselen over wat een goede insteek zou zijn. En omdat ik zelf voor zeer diverse adverteerders werk, die ook allemaal weer andere doelstellingen hebben, heb ik een brede kijk op media. Daarom praat ik graag mee over wanneer je wel of niet iets doet, bepaalde drempels, obstakels, testen, technische specificaties van banners, wat gebeurt er na de klik, lastig te bereiken doelgroepen, diverse manieren van targeting, integratie met offline en andere online campagnes en de impact van die campagnes op de AdWords campagne, beheer van het MCC, facturatie processen, noem maar op. ‘Best practises’ met elkaar delen en er allemaal beter van worden, daar draait het om.


Jeffrey: Ik ben eigenlijk toevallig op het forum terecht gekomen. Ik zag enkele vragen staan en ben die toen gaan beantwoorden. De antwoorden bleken de vragenstellers goed geholpen te hebben waardoor ik gemotiveerd raakte vaker terug te komen en meer vragen te beantwoorden. De meerwaarde van het forum is voor mij de voldoening andere gebruikers te kunnen helpen met hun vragen. Ik weet uit ervaring dat Google AdWords lastig te doorgronden kan zijn voor beginners, maar dat gebruikers met meer ervaring alsnog heel veel extra's uit AdWords kunnen halen.


Welke bronnen zou je – naast het Google AdWords Forum – nieuwe gebruikers aanraden om meer over Google AdWords te leren?


Elise: Om meer over AdWords te leren is het Informatiecentrum van AdWords het beste startpunt. Zeker wanneer je voor het eerst iets op online marketing gebied gaat beginnen, is het belangrijk dat je termen zoals CTR en CPC goed kent. Daarnaast wordt daar goed uitgelegd hoe het systeem werkt: welk knopje doet wat, hoe je bepaalde rapporten uitdraait maar ook hoe het facturatie proces werkt. Wanneer je eenmaal de basisprincipes onder de knie hebt, kun je je inlezen over de strategie en extra mogelijkheden die AdWords biedt.

Heel handig zijn ook de YouTube kanalen van Google. In de video’s wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een bepaalde handeling kunt verrichten. Je kunt ook altijd eens een online AdWords les (de vroegere webinars) bekijken of volgen.

Het Inside AdWords blog is ook erg handig. Nieuwe features worden bijvoorbeeld toegelicht of je wordt gewezen op het feit dat Moederdag er weer aankomt en hoe je je campagnes daaraan kunt aanpassen.

Buiten Google om kan ik de blog van Search Engine Land, SearchCowboys en PPC Hero aanraden.


Jeffrey: Wanneer mensen Google AdWords gaan gebruiken adviseer ik altijd eerst goed in te lezen voordat zij een campagne starten. Een goede start scheelt namelijk al zo enorm veel waardoor men snel de meerwaarde van AdWords ziet. Nu is het vaak zo dat gebruikers geen optimale campagne hebben staan en daardoor niet de resultaten behalen die zouden kunnen worden behaald. Ze zeggen dan dat AdWords niet werkt. Een simpele, foute conclusie.

Logische bronnen zijn het Google AdWords Helpcentrum, de online AdWords lessen en de vele blogs over zoekmachinemarketing. Een extra vermelding is de blog van PPC Hero waard. Een leuke en goede blog waar ervaren gebruikers tips en trucs delen met de lezers.

Google AdWords is een prachtig medium, maar ook ingewikkeld voor beginners. Zorg daarom altijd dat je je goed inleest en laat informeren voordat je begint. Maar let op! Een goede AdWords-campagne werkt alleen i.c.m. een goede website!