Welkom bij onze blogserie over webdesign. In vier berichten zullen we enkele belangrijke concepten voor webdesign bespreken die u kunnen helpen e-commerce optimaal op uw site te implementeren en het maximale uit uw AdWords-campagnes te halen.

We beginnen vandaag met praktische tips op het gebied van webdesign en de optimalisatie van bestemmingspagina's. In het tweede bericht behandelen we pagina's met productcategorieën en het optimaliseren van het aankoopproces op uw site. In het derde bericht worden tips en hulpmiddelen besproken waarmee u de prestaties van uw website kunt bijhouden. In het laatste bericht uit deze serie bespreken we belangrijke culturele factoren die een rol spelen wanneer u websites voor andere talen ontwerpt.

Het belangrijkste bij het online promoten van uw site is dat u uw website als een daadwerkelijke winkel moet beschouwen. Wat verwacht u zelf wanneer u een winkel binnenloopt? Kopers zoeken vaak naar bepaalde basisinformatie; zo willen ze ten eerste snel producten kunnen vinden, dus is het erg belangrijk dat uw winkel/site overzichtelijk is ingericht. Ten tweede moeten prijzen en aanbiedingen duidelijk worden weergegeven en tot slot verwachten klanten een goede klantenservice, meestal van het aanwezige winkelpersoneel. In een gewone winkel zouden klanten misschien verder rondkijken op zoek naar verschillende producten, maar in een online winkel is het moeilijker om de interesse van klanten vast te houden. Wist u bijvoorbeeld dat bezoekers meestal binnen 8 seconden bepalen of ze op een bestemmingspagina willen blijven? We raden het gebruik van de volgende methoden/elementen af, omdat deze uw bezoekers er automatisch van zouden kunnen weerhouden langer op uw bestemmingspagina te blijven:

1. Pop-ups: het is erg belangrijk om uw bezoekers geen pagina met hinderlijke vensters te laten zien en hen zelf te laten bepalen wat ze daarna willen bekijken.

2. Lange laadduur van pagina's: online winkelaars zijn van nature ongeduldig en kritisch. Het is daarom het beste om alles zo snel en eenvoudig mogelijk op te zetten.

3. Registratie: gebruikers zijn er niet van gediend als ze zich moeten registreren of een account moeten maken voordat ze een website kunnen bekijken en haken dan vaak af. Als het noodzakelijk is dat klanten zich registreren, legt u de voordelen uit en houdt u het registratieproces simpel. Een andere mogelijkheid is gebruikers te laten kiezen of ze zich willen registreren nadat ze hun aankoop hebben voltooid. U kunt dan bijvoorbeeld kortingen op volgende bestellingen aanbieden als stimulans.

Laten we nu eens vier belangrijke factoren voor uw websiteprestaties bekijken:

Ontwerp van de startpagina

• Plaats alle belangrijke informatie zoals productcategorieën en speciale aanbiedingen boven aan de pagina en boven de vouw.
• Houd rekening met het F-patroon. In 2006 voerde de Nielsen Norman Group een onderzoek naar oogbewegingsregistratie uit waaruit bleek dat gebruikers website-inhoud bekijken in een F-patroon: ze richten zich met name op de linkerkant van de pagina en twee horizontale balken, de bovenste langer dan de onderste. In sommige gevallen is de 'F' meer een 'E'.
• Maak uw merk en het doel van uw site duidelijk zichtbaar: dit versterkt de klantenloyaliteit en geeft klanten een beter idee van wat ze op uw site kunnen doen. Vermijd lange inleidingen; u kunt deze informatie altijd in een gedeelte 'Over ons bedrijf' plaatsen.
• Houd het overzichtelijk: uw pagina moet duidelijk zijn opgezet en paginasecties zoals productcategorieën, de verzendingsprocedure voor producten of contactgegevens moeten snel te vinden zijn.
• Gebruik uw startpagina om verschillende promoties te testen, bijvoorbeeld voor offline of seizoensaanbiedingen (zoals voor Moederdag).
• Plaats aantrekkelijke aansporingen tot actie op uw startpagina (bijvoorbeeld 'Geen verzendkosten voor alle bestellingen').

Bestemmings- en productpagina's

Kies de juiste bestemmingspagina. Wanneer gebruikers op uw website terechtkomen nadat ze op uw AdWords-advertentie hebben geklikt, zijn ze nog niet direct klaar om tot aankoop over te gaan. U moet ze naar de juiste pagina omleiden. Voor het aantrekkelijk maken van aankopen is het volgende nodig:

• Productspecifieke zoekwoorden en advertenties moeten doorverwijzen naar productspecifieke pagina's. Productpagina's moeten bovendien nooit verder dan twee klikken van een aankooppagina verwijderd zijn.
• Kies een bestemmingspagina die relevant is voor de titel van uw advertentie of vice versa.
• Neem alle pluspunten die u in uw advertentie heeft genoemd (prijzen, aanbiedingen, verzendingsmogelijkheden) in uw bestemmingspagina op.

Duidelijke labels en titels

Om de navigatie overzichtelijker te maken, moet u bezoekers helpen door product- en servicecategorieën duidelijk herkenbaar te maken. U kunt dit doen door begrijpelijke labels en titels te gebruiken. De navigatiestructuur moet intuïtief zijn, zodat gebruikers deze onmiddellijk begrijpen en kunnen gebruiken.

Begrijpelijke taal

Probeer jargon zo veel mogelijk te vermijden en zorg ervoor dat uw klanten alle termen op uw website kunnen begrijpen, zelfs als uw product erg specialistisch is.

Zorg ervoor dat u een vorm van voortgangsindicatie boven aan de pagina weergeeft, evenals een link naar uw startpagina. Laat gebruikers ook zien wat ze verder op uw site kunnen doen door een sitezoekvak toe te voegen, navigatie-elementen aan de linkerkant of boven aan de pagina te plaatsen of productlinks weer te geven.

Dat was het weer voor vandaag, maar mis de volgende berichten over webdesign niet! Raadpleeg ons e-boek in het Conversiecentrum van Google voor meer informatie over webdesign en het omzetten van bezoekers in kopers.