Welkom bij het tweede deel van onze blogserie over webdesign. In ons eerste bericht hebben we besproken hoe u uw website-ontwerp kunt aanpassen om bezoekers te blijven interesseren en de navigatie te vereenvoudigen. Vandaag willen we u adviseren over de presentatie van uw producten aan potentiële kopers en uitleggen hoe u uw aankoopcyclus zo effectief mogelijk kunt maken om meer verkopen te genereren.

Uw website is uw belangrijkste verkoopmiddel en de manier waarop u uw producten presenteert en uw aankoopcyclus opzet, is bepalend voor het aantal online verkopen dat u genereert. Profiteer dus van de volgende tips over het ontwerpen van uw productpagina's en het opzetten van de aankoopcyclus op uw webpagina's:

Productcategorieën:

Probeer de navigatie zo overzichtelijk mogelijk te houden en maak het gebruikers gemakkelijk om productcategorieën te bekijken en door verschillende pagina's te navigeren.

• Geef productgroepen duidelijk weer: maak de verschillende categorieën snel te vinden door links in een statische zijbalk te plaatsen die op alle pagina's wordt weergegeven. Op die manier weten gebruikers altijd hoe ze kunnen terugkeren naar een bepaald producttype. Als u speciale productaanbiedingen heeft of kortingen aanbiedt, kunt u dat productgedeelte extra laten opvallen met een aansporing tot actie of een pictogram.

• Maak de indeling zo overzichtelijk mogelijk. Het is belangrijk dat uw klanten de producten die ze zoeken zo snel en eenvoudig mogelijk kunnen vinden, en de lettergrootte, afbeeldingsformaten en achtergrondkleuren zijn van invloed op de acties die ze ondernemen.

Specifieke productpagina's:

• Opmaak van productinformatie: probeer de juiste balans te vinden tussen afbeeldingen en tekst. Een teveel van het een doet het ander wegvallen. Het is ook erg belangrijk om duidelijke en relevante informatie over uw product weer te geven (zoals de uiteindelijke prijs en belangrijkste kenmerken en/of voordelen).

• Weergave-opties: bied een zoommogelijkheid zodat de klant het product bijna net zo goed als in het echt kan bekijken. Zorg er bovendien voor dat afbeeldingen groot genoeg zijn.

• Vergelijkingen en recensies: het spreekt vanzelf dat gebruikers en kopers producten met elkaar willen vergelijken. Hoe vaak heeft u zelf navraag gedaan bij andere mensen die hetzelfde product hebben gekocht dat u wilt kopen? Daarom zijn productrecensies en vergelijkingstabellen zo handig voor gebruikers die een aankoop overwegen.

• Laat de klant zien wat er verder te doen is: neem een knop met een duidelijke aansporing tot actie op de pagina met productdetails op, zodat de klant zich niet hoeft af te vragen waar hij/zij hierna naartoe moet.

Uw aankoopcyclus:

Maak het zo eenvoudig mogelijk om uw product aan te schaffen. Zorg ervoor dat uw aankoopcyclus zo effectief en kort mogelijk is en voeg hier geen onnodige stappen aan toe. En verder:

• Gebruik een statusbalk boven aan alle pagina's in het proces om te laten zien uit hoeveel stappen het proces bestaat. Gebruikers hebben dan meer geduld met de verschillende stappen.

• Geruststelling: bied informatie over uw ruil- en teruggavebeleid, uiteindelijke prijs en bezorging op de eerste pagina van het betalingsproces. Dit geeft uw gebruikers vertrouwen in uw services voordat ze besluiten uw product te kopen.

• Zorg ervoor dat uw pagina's goed beveiligd zijn. Stel uw gebruikers gerust over hun veiligheid met een korte mededeling of een van de hiervoor vaak gebruikte pictogrammen (zoals een hangslot).

• Vermijd registratie. Gebruikers kunnen hun e-mailadres opgeven in het formulier met betalingsgegevens en u kunt daar een selectievakje toevoegen waarmee ze zich kunnen aanmelden voor het ontvangen van meer productinformatie. Laat gebruikers zelf beslissen wat ze verder op uw site willen doen.

• Handel zaken kort en bondig af: vraag uw klanten niet om irrelevante details of onnodige gegevens. Moet u echt weten wat hun beroep is?

• Zorg ervoor dat het aankoopproces zo kort mogelijk duurt. Probeer velden automatisch in te laten vullen met gegevens.

• Vermijd afleiding. Dit is niet het moment om voor andere producten te adverteren. De nadruk moet liggen op het afronden van de huidige aankoop van uw product, zodat u deze potentiële verkoop niet kwijtraakt.

We hopen dat dit tweede bericht u aan een paar ideeën heeft geholpen waarmee u uw website kunt verbeteren. Mis ons volgende bericht niet! Daarin bespreken we hoe u de prestaties van uw site kunt bijhouden en nieuwe ontwerpelementen op uw website kunt testen met behulp van de gratis hulpprogramma's van AdWords. Vergeet ook niet ons e-boek 'Zet uw website aan het werk' te bekijken voor meer informatie waarmee u uw website optimaal geschikt kunt maken voor e-commerce.