Google Analytics is vorig jaar uitgebreid met een hele reeks nieuwe functies. Die waren speciaal gericht op de wensen van gebruikers in grote ondernemingen. Recentelijk hebben we opnieuw een aantal krachtige functies geïntroduceerd.

De nieuwe gebruiksvriendelijke functies zijn voor iedereen toegankelijk en passen daarmee helemaal in de filosofie van Google Analytics: gegevens moeten voor iedereen beschikbaar zijn en tot praktisch inzicht leiden. We hopen en verwachten dat elke Analytics gebruiker er baat bij heeft, van beginner tot ervaren professional. Hieronder ziet u een overzicht van alle nieuwe functies:

Mobiel bijhouden
Met de functie voor mobiel bijhouden en rapporteren kunt u niet alleen mobiele websites volgen, maar ook alle mobiele apparaten met een internetverbinding. Het maakt daarbij niet uit of het apparaat JavaScript kan uitvoeren. Natuurlijk kunt u ook high-end telefoons als Android en iPhone volgen. U kunt zelfs het applicatiegebruik op mobiele apparaten bijhouden.

Meer doelen en nieuwe criteria
Het aantal doelen per Google Analytics-profiel is verhoogd van vier naar twintig. Behalve met de bestemmings-URL kunt u doelen voortaan ook bepalen aan de hand van twee nieuwe criteria. Deze doeltypen zijn toegevoegd om de populariteit bij gebruikers en het succes van een merk te kunnen meten. Daarom kunt u een doel voortaan ook bepalen in termen van ‘Tijd op pagina’ en ‘Pagina's per bezoek’.

Draaitabellen en secundaire dimensies
Met draaitabellen en secundaire dimensies worden de mogelijkheden voor geavanceerde gegevensanalyse in Google Analytics aanzienlijk uitgebreid. Een draaitabel maakt het mogelijk hetzelfde rapport vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken, waardoor u belangrijke verbanden en trends kunt signaleren. Zo verandert een 'plat', eendimensionaal rapport in een rapport waarin dwarsverbanden zichtbaar zijn doordat informatie vanuit de ene dimensie als het ware wordt 'gedraaid' rond een andere dimensie. Ook bevatten de meeste rapporten met tabellen nu een vervolgkeuzemenu voor een tweede dimensie. Dit betekent dat u in één Analytics-tabel tegelijkertijd twee dimensies met bijbehorende waarden kunt bekijken.

Met de combinatie van draaitabellen en secundaire dimensies maakt u grondige analyses zonder dat u gegevens hoeft te exporteren naar spreadsheetprogramma's.

Geavanceerd filteren
Aan de meeste tabellen zijn nu geavanceerde filters toegevoegd. Dat wil zeggen dat u de tabelrijen voortaan kunt filteren op basis van statistische waarden. U selecteert gewoon een gegeven en de drempelwaarde waarop moet worden gefilterd.

Aangepaste variabelen
Gevorderde gebruikers van Google Analytics kunnen werken met meerdere aangepaste variabelen. U kunt nu zelf maximaal vijf waarden definiëren. Hiermee kunt u meerdere, zelfs gelijktijdige, volgsegmenten bepalen op bezoekers-, sessie- en interactieniveau. Met eenvoudige JavaScript-aanroepen ('calls') op uw webpagina's wijst u bezoekers aan de juiste segmenten toe en ziet u vervolgens de samengestelde resultaten in uw rapporten terug.

Gedeelde segmenten en aangepaste rapportsjablonen
Als u geavanceerde segmenten of aangepaste rapporten gebruikt, heeft u nu veel meer controle over het profiel waarin deze segmenten en rapporten verschijnen. Bovendien kunt u aangepaste rapportsjablonen eenvoudig met anderen delen via een link. Heeft u voor het verkoopteam een speciaal aangepast rapport gemaakt? Stuur dan een link naar de rapportsjablonen aan iedereen met een Analytics-account en het opgemaakte verkooprapportsjabloon wordt automatisch geïmporteerd.

Intelligente rapporten en aangepaste meldingen
Google Analytics is nu slimmer dan ooit dankzij intelligente rapporten en aangepaste meldingen. U hoeft niet meer eindeloos in gegevens te bladeren op zoek naar relevante veranderingen. In plaats daarvan krijgt u automatisch een melding bij belangrijke wijzigingen in uw accounts. U hoeft uw tijd niet meer te besteden aan het controleren en bijhouden van rapporten. In plaats daarvan kunt u creatief aan de slag met de gegevens.

De meldingen zijn zo in te stellen dat u alleen wordt gewaarschuwd bij bepaalde wijzigingen. Zo kunt u dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse triggers voor bepaalde dimensies en waarden definiëren. U wordt dan naar keuze per e-mail of rechtstreeks in de gebruikersinterface op de hoogte gebracht als de wijzigingen werkelijk optreden.

Meer informatie vindt u in Google Analytics Helpcentrum.