Uw succes met AdWords wordt mede bepaald door uw inzicht in uw rendement op investering (ROI), zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen met betrekking tot het beheer van uw AdWords-campagne.

Wat is ROI?
Bij AdWords is ROI het rendement dat u behaalt op het geld dat u in AdWords investeert. Om uw rendement te kunnen vaststellen, moet u eerst u advertentiedoelstellingen bepalen. Hier volgen enkele mogelijke doelstellingen:

* Iets verkopen (online of offline);
* Leads genereren van klanten die geïnteresseerd zijn in uw product;
* De naamsbekendheid van uw merk, producten of diensten vergroten.

Hoe kan ik mijn ROI berekenen?
Als u de waarde van een doel weet (bijvoorbeeld de winstmarge op een verkoop) en het bedrag dat u uitgeeft aan AdWords om dit doel te bereiken, kunt u uw ROI vaststellen:

ROI = [(Winst via AdWords – kosten van AdWords) / kosten van AdWords] x 100%

Een boekverkoper adverteert bijvoorbeeld met zijn nieuwe kookboek op AdWords. Op elk exemplaar zit een winstmarge van €2 en hij verkoopt 25 boeken per dag via AdWords. Dat levert een brutowinst op van €50. Als het dagbudget voor zijn campagne €20 bedraagt, is zijn ROI: (50-20)/20 = 1,5 of 150%. Dit betekent dat hij voor elke €2 die hij in AdWords investeert €3 terugkrijgt. Als uw ROI positief is, behaalt u rendement op uw advertentie-investering.

Hoe kan ik de waarde van AdWords achterhalen?
Google beschikt over twee gratis hulpprogramma’s waarmee u de ROI van AdWords kunt vaststellen:

* Met het programma Conversies bijhouden kunt u achterhalen hoeveel leads of verkopen elk zoekwoord, elke advertentietekst of elke plaatsing heeft gegenereerd en kunt u op die manier gemakkelijk de prestaties van uw AdWords-campagnes bijhouden. Met het programma kunt u ook informatie krijgen over de CPA (kosten per aquisitie). Klik hier voor meer informatie.

* Met het hulpprogramma Google Analytics krijgt u gedetailleerd inzicht in het gedrag van de bezoekers van uw website – waar ze vandaan komen, hoe lang ze op de site zijn gebleven, welke pagina’s ze hebben bekeken, enzovoort. Met Analytics kunt u ook gewenste acties (doelen) definiëren en deze afmeten op basis van de hierboven genoemde statistieken. Op grond van die gegevens kunt u uw website verbeteren om het ROI te vergroten. Voor meer informatie, zie het blogpost Houd uw websiteconversies bij met Google Analytics!.

Hoe kan ik mijn kwaliteitsscore verbeteren?
Met behulp van de gegevens over uw bijgehouden conversies en/of de Analytics-gegevens kunt u zich richten op het optimaliseren van uw campagnes om zodoende uw ROI te vergroten. Binnenkort zullen we de verschillende ROI-strategieën gedetailleerd bespreken. In de tussentijd kunt u meer tips ter verbetering van uw ROI vinden in het Helpcentrum van AdWords.

Daarnaast raden we u aan om twee andere gratis hulpprogramma’s te gebruiken die expliciet zijn ontworpen om u te helpen bij het verbeteren van uw ROI:

* Met de Conversion Optimiser beheert u automatisch uw CPC’s zodat u het maximale aantal conversies behaalt. Het enige wat u hoeft te doen is uw gewenste kosten per aquisitie instellen.
* Met de Website Optimizer kunt u de inhoud en het ontwerp van uw website testen en verbeteren om het aantal conversies te verhogen.