Aansluitend op onze blogpost Wat is uw rendement op investering? gaan we het vandaag hebben over hoe u uw AdWords-campagne optimaliseert ten behoeve van uw rendement op investering (ROI). Hierbij richten we ons op het genereren van relevante klikken en hoe we ervoor kunnen zorgen dat die leiden tot verkopen of leads.

Als u de volgende fundamentele, praktische adviezen opvolgt voor het maken van uw AdWords-campagnes, zit u op het juiste spoor wat betreft het verbeteren van uw ROI:

1. Zorg ervoor dat in uw advertentie de exacte term wordt weergegeven waarop de gebruiker zoekt!

Maak afzonderlijke advertentiegroepen voor elke term of elk woord waarop klanten zoeken om uw product te vinden. U kunt de hoofdterm van een advertentiegroep opnemen in uw advertentietekst en die term en varianten ervan in de lijst met zoekwoorden plaatsen. Hierdoor wordt de relevantie van de advertentie verhoogd en als gevolg daarvan ook de klikfrequentie (CTR), wat weer van invloed is op uw kwaliteitsscore en de advertentiepositie.

Als u bijvoorbeeld tennisschoenen verkoopt, maakt u advertentiegroepen op basis van de zoekwoorden waarop gebruikers mogelijk zouden kunnen zoeken: ‘tennisschoenen’, ‘sneakers’, ‘sportschoenen’, enzovoort. Voor elke advertentiegroep kunt u vervolgens in iedere advertentietekst een hoofdterm opnemen. Hierdoor wordt nog meer de aandacht gevestigd op uw advertentie omdat uw zoekwoord vet in de advertentietekst wordt weergegeven wanneer gebruikers op dat zoekwoord zoeken.

2. Maak ROI-gerichte zoekwoordenlijsten!

Voeg ROI-gerichte zoekwoordvarianten toe aan uw advertentiegroepen. In de advertentiegroep ‘sneakers’ bijvoorbeeld, kunt u de term ‘sneakers’ opnemen en varianten ervan, waaronder termen als kopen, winkel, voordelig, aanbieding, aanbiedingen, prijs enzovoort. Daarnaast kunt u afzonderlijke advertentiegroepen maken voor verkeerde spellingen. Voeg deze verkeerde spellingen echter niet toe aan uw advertentietekst, aangezien dit een negatief effect kan hebben op uw advertentie en het imago van uw merk.

Als u uw advertentie niet wilt tonen aan gebruikers die nog niet willen kopen, kunt u uitsluitingszoekwoorden toevoegen aan uw advertentiegroep, zoals ‘informatie’, ‘beoordeling’ of ‘vergelijken’. Dit betekent dat uw advertentie niet wordt weergegeven voor zoekopdrachten die deze termen bevatten, bijvoorbeeld ‘sneakers vergelijken’. U kunt uitsluitingszoekwoorden ook gebruiken om te voorkomen dat uw advertentie wordt weergegeven voor zoekopdrachten die niets te maken hebben met uw producten, services of zoektermen. Gebruik bijvoorbeeld '-plaag' als u computermuizen verkoopt, '-reparatie' als u meubels verkoopt maar niet repareert, of '-goedkoop' als u geavanceerde producten verkoopt.

Houd er overigens rekening mee dat verschillende zoekwoordopties verschillende soorten verkeer voor uw campagne genereren. Brede zoekwoorden omvatten alle synoniemen en varianten van een term of combinatie van woorden, terwijl door de zoekwoordopties zinsdelen en exacte zoekwoorden het verkeer in zekere mate wordt ingeperkt.

3. Algemene zoekwoorden met veel verkeer zullen uw ROI waarschijnlijk niet verbeteren!

Algemene zoekwoorden leiden vaak tot een groot aantal vertoningen en weinig klikken of conversies, waardoor de CTR van de advertentiegroep en de advertentiepositie wordt verlaagd. Dit komt omdat uw advertentietekst of product niet relevant is voor de zoekopdracht van de gebruiker.

Een voorbeeld. Stel u verkoopt tapijten via internet en u wilt een groot online publiek aantrekken dat geïnteresseerd is in mode. U neemt zoekwoorden als ‘thuis’ en ‘vloeren’ in uw advertentiegroepen op om gebruikers te motiveren tapijten te kopen. Maar klanten die zoeken op ‘thuis’ of ‘vloer’ zijn waarschijnlijk niet geïnteresseerd in uw product of momenteel nog niet bereid om uw product aan te schaffen. Uw algemene zoekwoorden presteren dus slecht en hebben daardoor een negatieve invloed op de prestatie van uw advertentie.

4. Zijn uw advertenties zo aantrekkelijk voor potentiële klanten als ze zouden kunnen zijn?

Geef potentiële klanten zoveel mogelijk informatie in uw advertentie, zodat zij een relatief weloverwogen beslissing kunnen nemen voordat zij op uw advertentie klikken, waarvoor u moet betalen. Zo weet u dat de klikken afkomstig zijn van klanten die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in wat u aanbiedt en die niet enkel op zoek zijn naar meer informatie. Zorg ervoor dat de advertentietekst zoveel mogelijk de informatie op uw bestemmingspagina weerspiegelt en neem ook eventuele productspecificaties en prijzen op in de advertentietekst. Een voorbeeld: 24-inch flatscreen TV, Geen transportkosten bij aankopen boven €40 of Webhosting vanaf €3,99 per maand.

Door zoekwoorden in te voegen, maakt u een advertentietekst veel relevanter. Door de formule voor het invoegen van zoekwoorden in de tekst op te nemen, wordt elk zoekwoord waarvoor uw advertentie wordt weergegeven in de advertentietekst ingevoegd, waardoor de tekst relevant wordt voor de zoekterm van de klant.

5. Verwijs bezoekers door naar specifieke bestemmingspagina’s om het aantal conversies te verhogen!

Het is heel belangrijk dat potentiële klanten exact op de pagina terechtkomen met de productbeschrijving en de productprijs die ook in de advertentie staat vermeld waarop ze zojuist hebben geklikt. Ze kopen eerder als ze op de site niet verder hoeven te zoeken naar het gewenste product. Pas uw bestemmings-URL aan op advertentiegroepniveau of heel specifiek op zoekwoordniveau.

Nadat u uw campagne aan de hand van de bovenstaande tips heeft geoptimaliseerd, voert u de campagne minstens twee weken uit om een stevige CTR en een positieve kwaliteitsscore op te bouwen. Controleer uw advertentieposities en uw biedingen en gebruik, als u dat niet al doet, de hulpprogramma’s Conversies bijhouden en Analytics voor meer specifieke conversie- en websitegegevens.

Tip: Klik hier voor meer informatie over het optimaliseren van uw ROI.