Het AdWords API-team is verheugd te kunnen meedelen dat AdWords API v2009 in productie is genomen. API v2009 biedt ontwikkelaars meer snelheid, schaalbaarheid en flexibiliteit, tegen lagere kosten.

Afgelopen april hebben we een sandbox vrijgegeven voor onze nieuwste versie van de AdWords API zodat u alvast kon experimenteren. Zoals werd vermeld in dat blogbericht, gebruiken we een nieuwe conventie voor versienamen om de belangrijke verschillen tussen deze versie, AdWords API v2009, en v13 aan te geven.

Deze versie is een bèta-productie en we vragen ontwikkelaars om zich voor toegang hier aan te melden. We voegen ontwikkelaars geleidelijk toe en sturen een bevestiging per e-mail naar elke ontwikkelaar die is toegevoegd aan onze witte lijst.

Vanaf v2009 hebben we de volgende beleidswijzigingen doorgevoerd:

* Nieuwe algemene voorwaarden!
We hebben onze Algemene voorwaarden verduidelijkt. Zo leggen we beter uit wat ons beleid voor het vermengen van gegevens is en definiëren we opnieuw welke AdWords-functionaliteit minimaal is vereist voor externe ontwikkelaars. U kunt de lijst met vereiste en optionele functies hier bekijken.

* Lagere kosten!
Voor v2009 geldt een nieuw tarievenoverzicht waaruit de verbeterde efficiëntie van het nieuwe systeem blijkt. We hebben in v2009 de kosten voor de gemiddelde ontwikkelaar met zo'n 20% verlaagd door de kosten per eenheid van de meest aangeroepen bewerkingen te verlagen (criteria toevoegen, advertentie toevoegen en advertentiegroep instellen).

Ga aan de slag met v2009!
Nadat u toegang heeft aangevraagd, vindt u uitgebreide documentatie voor ontwikkelaars op onze v2009-startpagina.

Terwijl u wacht op toegang tot de bètaversie van v2009, adviseren we u om alvast te experimenteren met de sandbox van v2009. Er worden geen kosten voor quota in rekening gebracht en voor toegang tot de sandbox heeft u alleen de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw huidige Google-account nodig. De sandbox is een test- en ontwikkelingsomgeving, dus wijzigingen die u hier doorvoert zijn niet van invloed op uw live-AdWords-account. Klik hier voor praktische tips voor de sandbox.

Wat u te wachten staat!
Gedurende de komende maanden blijven we nieuwe opties en meer functionaliteit voor AdWords introduceren. Alle toevoegingen worden voor u vrijgegeven in de sandbox van v2009 zodat u deze kunt uitproberen voordat we tot productie overgaan. Zodra ze beschikbaar komen, laten we dit weten via het API-blog. Enkele van de meest opvallende toevoegingen zijn:

* Acceptatie van gedeeltelijke fouten!
We zijn van plan om gedeeltelijke fouten te ondersteunen zodat de overdracht van grote hoeveelheden gegevens niet hoeft te worden teruggedraaid vanwege enkele kleine fouten. Hierdoor kunt u uw ontwikkelwerkzaamheden voortzetten zonder dat u hoeft te stoppen om berichten opnieuw te maken.

* Asynchrone aanvragen!
In de toekomst zijn asynchrone aanvragen mogelijk, waardoor u sneller en eenvoudiger met grote hoeveelheden gegevens kunt werken. U hoeft dan niet meer te wachten totdat ons systeem uw verzoek volledig heeft verwerkt voordat u een nieuw verzoek indient. Zodra de API-service de ontvangst van uw vorige aanvraag heeft bevestigd, kunt u een nieuwe aanvraag doen. U hoeft dus niet meer te wachten totdat grote aanvragen zijn voltooid. (De synchrone methodes blijven beschikbaar.)

* Hulpprogramma's voor zoekwoorden!
Met de nieuwe hulpprogramma's voor het beheren van zoekwoorden heeft u via de API direct toegang tot nieuwe URL-specifieke zoekwoordsuggesties van het AdWords-hulpprogramma voor zoekwoorden en het Hulpprogramma voor zoekwoorden op basis van zoekopdrachten.

* MCC- en rapportagefunctionaliteit!

Zolang AdWords API v13 en v2009 worden geïmplementeerd, worden beide versies volledig ondersteund. We beginnen af te tellen tot de beëindiging van v13 nadat we de witte lijst van v2009 hebben verwijderd en alle ontwikkelaars toegang hebben verstrekt. Omdat we met deze versie meer wijzigingen introduceren dan gewoonlijk, blijft v13 langer actief. De versie wordt daarom pas begin 2010 beëindigd. Als u zich nu aanmeldt voor de witte lijst van v2009, kunt u direct beginnen met ontwikkelen.