Nog minder dan een maand te gaan en dan is het alweer zover; Sinterklaas en daarna volgt Kerstmis met rasse schreden. Hoe zorgt u ervoor dat u online de boot niet mist of in de zak mee terug moet?


Allereerst een overzicht van wat er online gaande is in Nederland. Ten opzichte van de eerste helft in 2007 laten de online verkopen in het eerste half jaar van 2008 een groei van 24% zien. Daarnaast groeien de online verkopen 9x sneller dan de offline verkopen (bron: Thuiswinkel Markt Monitor 2008-1, Blauw Research/Thuiswinkel.org, 2007 en 2008).


De keuze van de klant voor online shoppen is gebaseerd op voordelen als; gemak, keuze, economisch klimaat en het ontwijken van de winkeldrukte. (
Bron: Interactive Media in Retail Group (IMRG) onderzoek, 2008)Zoals de grafiek laat zien is er een duidelijk stijgende trend waar te nemen richting Sinterklaas en de Kerstdagen, met als hoogtepunt 22 december. Het is belangrijk dat u tijdig begint met het voorbereiden/aanmaken van uw campagnes voor de feestdagen en hier uw budget op afstemt.


Hoe kunt u hier als bedrijf optimaal van profiteren!

1. Adverteer voor uw totale productaanbod om zo maximum verkeer te genereren
2. Plan vooruit en zorg dat u voldoende budget hebt voor plotselinge stijgingen in verkeer
3. Verhoog uw maximum CPC’s wanneer het aantal adverteerders op uw zoekwoorden toeneemt
4. Gebruik seizoensgebonden zoekwoorden en advertentieteksten
5. Gebruik zowel het zoek- als het inhoudsnetwerkDoor gebruik te maken van het inhoudsnetwerk bereikt u 72% (Comscore, 2006) van alle Nederlandse internetters. Om deze internetters te overtuigen kunt u speciale acties in uw advertentie vermelden. Tevens kunt u Lokale Bedrijfsadvertenties maken om ook klanten naar uw offline winkel te trekken, zodat u Feestdagen proof bent zodra ‘Zie ginds komt de stoomboot’ en ‘Jinglebells’ uit de speakers schallen.

U kunt zoals gebruikelijk discussiëren en uw vragen stellen omtrent Sinterklaas/Kerst optimalisatie op ons Online Helpforum.