Wanneer een bedrijf de stap maakt naar het verbeteren van hun mobiele aanwezigheid zal een van de eerste vragen zijn: “Moet ik gebruik gaan maken van mobiele websites, apps of beiden om de
connectie te maken met mijn mobiele klanten?”

Grootste verschillen mobiele websites en Apps
Mobiele websites zijn op browser gebaseerde HTML pagina’s die gelinkt zijn aan elkaar en toegankelijk zijn via het Internet op een mobiel apparaat. De websites kunnen tekst, data, videos en afbeeldingen bevatten. Ze hoeven niet gedownload of op een apparaat geïnstalleerd te worden. In vergelijking, Apps zijn te downloaden en kunnen direct geinstalleerd worden op een mobiele telefoon of tablet. Vaak halen gebruikers de apps via de app marketplace, zoals Android’s Google Play of  Apple App store. Een app kan data verzamelen via Internet of de data downloaden wanneer het apparaat Internet heeft zodat deze data beschikbaar is voor de gebruiker zonder Internet connectie.     


Principes voor het bouwen van Mobiele Apps
Wanneer je begint met het bouwen van een mobiele app voor je bedrijf is het belangrijk om deze 5 principes in je achterhoofd te houden.
  1. Serve
Zorg ervoor dat je, met je mobiele app, waarde toevoegt voor de gebruiker. Bijvoorbeeld door het makkelijk te maken voor de klant om via de app hun bankafschriften te bekijken. Daarnaast kan je met een app gebruik maken van de unieke mogelijkheden van een telefoon, bijvoorbeeld notificaties versturen naar de gebruiker. Een ander belangrijk punt is ervoor te zorgen dat mensen vaker je app gebruiken door bijvoorbeeld een reward systeem op te zetten.  
  1. Delight
Het is van belang wanneer je een mobiele app gebruikt om duidelijk en voorspelbaar te zijn. Zorg dat jouw klanten precies weten waar ze aan toe zijn wanneer ze je app bezoeken en wat ze hier kunnen vinden. De app moet 'natuurlijk' aanvoelen voor de gebruiker waardoor gebruikers makkelijk en logischerwijs kunnen navigeren. Maak de app visueel aantrekkelijk en geef er een ‘life-like’ gevoel aan met geluiden en andere extra’s. Zorg wel dat dit de functionaliteit van de app niet beïnvloedt. Het is beter om minder functies te hebben die goed lopen (zelfs als het er 1 of 2 zijn) dan een heleboel matig lopende functies.


  1. Simplify
Gebruik 2 of 3 sign-ons in je app, zoals via facebook, Google + en email en probeer formulieren te vermijden om een simpele toegang tot je app te verhogen. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat wanneer de gebruiker gegevens moet opgeven, dit op een mobiel-vriendelijke manier gebeurt (bijvoorbeeld dropdown menu’s in plaats van typen). Meer informatie hierover kan je vinden in deze case study. Een statistiek om in je achterhoofd te houden is dat 97% van gebruikers afzien van hun winkelwagentje wanneer ze problemen ondervinden tijdens het afrekenen. Hier kan je meer informatie hierover vinden.
  1. Perform
Wanneer je de app hebt opgezet is het handig om, voordat je hem online zet, even de functionaliteit te testen. Dit voorkomt kostbare fouten waarbij je bijvoorbeeld klanten kan verliezen. Bij het opzetten van je app moet je de gebruiker in gedachten houden, wees duidelijk wat er met de verkregen data gedaan wordt en vraag toestemming wanneer dit nodig is. Daarnaast is het beter om het batterij gebruik zo veel mogelijk te limiteren. Gebruik Analytics om de activiteit van de gebruikers in de gaten te houden en pas hierop je app zo nodig aan.
  1. Attract
Bij het aantrekken van gebruikers op de app marketplace is het belangrijk dat je een duidelijk icon hebt, een duidelijke beschrijving van wat de gebruiker met de app kan en hoge resolutie screenshots en videos van de app. Spoor mensen aan om een review te schrijven over je app zodat nieuwe gebruikers weten waar ze aan toe zijn als ze je app downloaden. Wanneer de gebruiker de app heeft gedownload is het belangrijk om te zorgen dat ze betrokken blijven, dit kan je doen door bijvoorbeeld notificaties (al moet je hier mee oppassen, wanneer gebruikers te veel notificaties krijgen zullen ze snel geneigd zijn om de app te verwijderen).  


Vergelijking
Zowel mobiele websites als apps zijn gunstig voor bedrijven. Hierbij in het kort de voordelen van beide.
  • Mobiele websites.
Mobiele websites werkt over alle platforms wanneer je ze opgezet hebt en het is makkelijker om ze aan te passen voor mobiel en tablet. Daarnaast zijn mobiele websites bereikbaar voor iedereen zonder hulp van een marketplace, je kan Analytics voor de websites gebruiken en het is goedkoper om een website op te zetten dan om een app te bouwen.
  • Apps.
Applicaties hebben ook veel voordelen. Een van de belangrijkste is het behouden van relaties met je loyale klanten. Door de verhoogde betrokkenheid van je klanten groeit de kans dat ze je service of producten opnieuw gebruiken. Het gebruik van apps verhoogd de toegankelijkheid van je bedrijf en product.


Trends
De mogelijkheden van apps en mobiele websites zijn constant in ontwikkeling waardoor de grenzen steeds onduidelijker worden. De progressieve innovatie van mobiele websites en apps maken het mogelijk om voor beide opties een steeds hogere kwaliteit in de gebruikerservaring te geven. Een voorbeeld hiervan is de integratie van app-gelijke functies samen met een verlaagde wrijving van de website. Progressive Web Apps {hier kan je meer informatie vinden} zorgen ervoor dat de gebruiker site links kan toevoegen als hoofdpagina icon, waardoor de gebruiker offline kan werken. Daarnaast optimaliseert Accelerated Mobile Pages {hier kan je meer informatie hierover vinden} de mobiele inhoud waardoor de prestatie verbeterd. In sommige gevallen kunnen gebruikers de inhoud van een app gebruiken zonder de app te installeren. Wanneer je dit met deep linking {artikel} combineerd krijg je een “website-like” ervaring.


Conclusie
De keuze tussen een app of een mobiele website ligt grotendeels aan je bedrijf en je bedrijfstak. In feite is het voor veel bedrijven een keuze welke ze eerst moeten opzetten. Hieronder een handig overzicht om de juiste keuze te maken!  Geschreven door: Stephanie Kroon, AdWords Benelux Support-Team