Acknowledge Mobile
Wist je dat 86% van de mensen met een smartphone hun mobiel gebruikt om productinformatie op te zoeken of online producten te bestellen? Smartphones worden niet alleen gebruikt als mensen onderweg zijn, maar bijvoorbeeld ook wanneer mensen tv kijken, in bed liggen, in de wachtkamer zitten... Dit zijn allemaal momenten waarop je niet altijd een computer bij de hand hebt. Aangezien mensen in dit soort situaties hun mobiele telefoon in plaats van computer gebruiken, is het belangrijk ook via smartphone jouw advertenties onder de aandacht te brengen. Nog niet overtuigd van hoe belangrijk Mobile inmiddels geworden is? In 2015 heeft het aantal mobiele telefoons in de wereld het aantal computers overschreden. En in dat zelfde jaar werden er wereldwijd voor het eerst meer zoekopdrachten via mobiel dan via een computer uitgevoerd. Reden genoeg dus om ook jouw advertenties mobile-ready te maken! Hoe staat het met het gebruik van mobiele telefoons in Nederland? En wat betekent dit voor online adverteerders? We’ll bring you up to speed.

Know Mobile
Bijna iedereen in Nederland heeft inmiddels een smartphone. Zo heeft bijvoorbeeld 98% van de mensen onder de 25 jaar er één. Maar ook een groot deel van 55+’ers is al actief via mobiel; maar liefst 54% heeft een mobiele telefoon waarmee ze kunnen internetten. 44% van de Nederlandse smartphone gebruikers geeft aan minstens even vaak een zoekopdracht op een mobiel apparaat uit te voeren als op een computer; belangrijk dus om mobiel-vriendelijke zoekadvertenties en bestemmingspagina’s te ontwikkelen. Het mobile-ready maken van je website is zeker niet alleen belangrijk voor de grotere bedrijven en merken. 26% van de Nederlandse internetgebruikers die de afgelopen maand op zoek was naar een lokaal bedrijf (zoals bijvoorbeeld een kapper of fietsenmaker), maakten hiervoor gebruik van een smartphone. Ondanks dat de uiteindelijke aankoop van een product of service vaak nog op een desktop computer of in de fysieke winkel plaatsvindt, moet de rol die mobiel speelt in het aankoopproces niet onderschat worden. Maar liefst 42% van de Nederlanders geeft aan hun smartphone gebruikt te hebben om online inspiratie op te doen voor een recente aankoop.

Geinteresseerd in meer statistieken over online gedrag in Nederland en andere landen? Bekijk de Consumer Barometer die Google ontwikkeld heeft (alleen beschikbaar in het Engels).

Go Mobile!
Al deze veranderingen maken dat het essentieel is om ook met jouw bedrijf aanwezig te zijn op mobiele apparaten. Nog niet helemaal comfortabel met de mogelijkheden van adverteren voor mobiel? Geen paniek! De komende weken staan de experts van het Google AdWords-team voor je klaar met een wekelijkse blog om je bedrijf meer onder de aandacht te brengen, ook wanneer mensen on-the-go zijn. Hou onze blog dus in de gaten, zodat je klanten ook op hun telefoon niet meer om je heen kunnen. Volgende week: De invloed van ‘bepalende momenten’ en hoe mobiel hierop kan inspelen.

Geschreven door: Diederik Verdult, AdWords Benelux Support-Team