Miljarden keren per dag maken consumenten gebruik van Google op momenten waarop ze iets willen weten, ergens naartoe willen gaan, iets willen doen of iets willen kopen. Op deze intentiegerichte momenten gebruiken ze vaak apps. Hardlopers zoeken misschien een app met een kilometerteller wanneer ze gaan trainen voor een marathon, foodies zoeken wellicht restaurant-apps om de leukste eettentjes te ontdekken en mensen die veel vliegreizen maken, zoeken misschien naar leuke games die ze tijdens een lange vlucht kunnen spelen. Zoekresultaten zijn zelfs een van de grootste bronnen van app-installaties in de Play Store.

Daarom investeren we in nieuwe manieren om mensen apps te laten vinden met zoekadvertenties op Google Play. We passen ook nieuwe, innovatieve technologieën toe om campagnebeheer te vereenvoudigen en om het meten van gegevens te verbeteren voor ontwikkelaars.

Nieuw: zoekadvertenties op Google Play

Zoekadvertenties op Google Play zijn vanaf vandaag beschikbaar voor alle adverteerders en ontwikkelaars die campagnes met zoekadvertenties voor app-installatie gebruiken in AdWords.


Google Play bereikt meer dan 1 miljard mensen op Android-apparaten in meer dan 190 landen. Met zo'n groot bereik kunnen zoekadvertenties op Google Play consumenten nieuwe manieren bieden om apps te vinden die ze anders misschien niet zouden ontdekken en kunnen ontwikkelaars de bekendheid van hun apps vergroten. Bedrijven zoals Booking.com en Nordeus breiden hun strategie om apps te promoten al uit met het vertonen van advertenties op de Google Play Store. 

Tomislav Mihajlović, CMO van Nordeus, liet weten: “Zoeken is in het verleden al een belangrijk component geweest in onze strategie om apps te promoten, om gebruikers van hoge kwaliteit te bereiken. Met nieuwe Zoekadvertenties op Google Play hebben we een nog grotere kans om mensen te bereiken, juist op het moment dat ze op zoek zijn om nieuwe apps te downloaden. We zien al een aanzienlijk groter aantal installaties van onze game Top Eleven, nadat Zoeken is uitgebreid met Google Play.”

Verbeterde functionaliteit voor Android-conversies bijhouden

Naarmate we de mogelijkheden voor ontwikkelaars uitbreiden om hun apps te promoten, willen we ook tools voor conversies bijhouden bieden die naadloos werken voor meerdere kanalen en die kunnen worden uitgelijnd met de meetoplossing naar keuze die een ontwikkelaar wil gebruiken. Daarom introduceren we een nieuwe oplossing voor het bijhouden van conversies die meet wanneer een gebruiker voor het eerst een Android-app opent nadat hij op een advertentie heeft geklikt en de Android-app heeft geïnstalleerd. Met deze oplossing kunnen ontwikkelaars niet alleen conversies bijhouden in het zoeknetwerk, het Display Netwerk en op YouTube, ze kunnen ook het conversievolume in AdWords beter in lijn brengen met de gegevens die ze in hun meetoplossing van derden zien. Voor oplossingen van derden is een standaard conversietype wanneer een app voor de eerste keer wordt geopend. Daarom werken we samen met belangrijke partners zoals Tune, AppsFlyer, Kochava, Adjust en Apsalar om te zorgen dat deze gegevens consistent zijn. We willen ontwikkelaars de ruimte bieden dezelfde rapportage- en optimalisatiefuncties te gebruiken voor AdWords en de externe oplossing die ze willen gebruiken.

Een nog gemakkelijkere manier om uw advertenties voor app-installatie te schalen in Google-netwerken

Over een paar weken kunt u met universele app-campagnes nog gemakkelijker uw apps promoten op Google Play en in alle Google-services, waaronder Zoeken, YouTube, het in-app-netwerk van AdMob en de meer dan twee miljoen sites in het Google Display Netwerk. Laat ons weten wat uw advertentietekst is, wie u wilt bereiken, wat uw budget en doelkosten per installatie zijn, en wij doen de rest.

Nu het ecosysteem met apps blijft groeien, willen we producten maken waarmee ontwikkelaars hun apps kunnen presenteren aan gebruikers. We hopen dat de community van app-ontwikkelaars kan profiteren van deze nieuwe tools (van het toevoegen van zoekadvertenties aan Google Play tot het verbeteren van conversies bijhouden voor Android en het vereenvoudigen van campagnebeheer met universele app-campagnes). 

Geplaatst door Surojit Chatterjee, Director Product Management voor mobiele zoekadvertenties