Wie online zaken doet, heeft vaak dagelijks te maken met honderden nieuwe items, en met items waarvan de voorraad tijdelijk verandert of die permanent uit de voorraad worden verwijderd. Tegelijkertijd is het zoekgedrag van gebruikers onvoorspelbaar. Van alle zoekopdrachten die Google dagelijks verwerkt, bestaat 16% uit zoekopdrachten die nooit eerder zijn gegeven. Zo kan het gebeuren dat u zelfs met uw zorgvuldig beheerde AdWords-campagnes, met duizenden zorgvuldig gekozen zoekwoorden, toch relevante zoekopdrachten misloopt, vertraging oploopt bij het schrijven van advertenties voor nieuwe producten, en achterloopt op wat er feitelijk op uw website beschikbaar is.

Voor adverteerders is dat natuurlijk een slechte zaak. Het is ook niet ideaal voor eindgebruikers, die immers waarde hechten aan relevante advertenties, die verwijzen naar bestemmingspagina's voor uit voorraad leverbare producten, en die perfect aansluiten bij wat zij zoeken.

Daarom introduceren wij dynamische advertenties in het zoeknetwerk, een nieuwe manier om relevante zoekopdrachten aan te trekken met dynamische advertenties die u via uw website kunt genereren. Dynamische advertenties in het zoeknetwerk zijn ontworpen als aanvulling op uw traditionele, op zoekwoorden gebaseerde advertenties. Ze leveren meer klikken en conversies op, waar u ook nog eens minder voor hoeft te doen.

Dynamische targeting, advertenties en bestemmingspagina's
Dynamische advertenties in het zoeknetwerk maken gebruik van dezelfde technologieën voor crawling en zoekrelevantie die Google gebruikt bij organische zoekopdrachten. Daardoor is er steeds een actuele index van wat u op uw site verkoopt, en wordt uw advertentie weergegeven zodra er een relevante zoekopdracht wordt gegeven. Andere systemen maken vervolgens een advertentiekop op basis van de zoekopdracht en de tekst van uw meest relevante bestemmingspagina. De rest van de advertentie is gebaseerd op een sjabloon die u heeft geschreven bij het instellen van dynamische advertenties in het zoeknetwerk.

Dynamische advertenties bieden gewoon mee in de AdWords-veiling, tenzij u al een advertentie met zoekwoordtargeting heeft die in aanmerking komt. Daardoor worden dynamische advertenties in het zoeknetwerk alleen weergegeven bij zoekopdrachten waarbij anders geen advertentie van u zou worden weergegeven. Dat zorgt voor extra dekking en extra resultaat.

Gebruikerservaring en prestaties
Wanneer gebruikers advertenties en bestemmingspagina's zien die precies bieden waarnaar ze op zoek zijn, is de kans groot dat zij erop klikken en dat er een conversie plaatsvindt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de beperkte tests die we tot dusver hebben uitgevoerd prima resultaten hebben laten zien. Hoewel de resultaten variëren, zagen de meeste adverteerders in ons proefproject hun klikken en conversies toenemen met 5 - 10% bij een behoorlijk rendement.

Voor sommige adverteerders kunnen de resultaten zelfs nog gunstiger uitvallen. Een voorbeeld daarvan is Apartment Home Living, een toonaangevende website voor woonruimtebemiddeling in de VS. Lawrence Cotter, algemeen directeur, beheert hun enorme, steeds veranderende en toenemende online aanbod van appartementen. Zijn AdWords-campagnes hebben de afgelopen vijf jaar meer dan 15 miljoen zoekopdrachten binnengehaald. Enkele weken na de implementatie van dynamische advertenties in het zoeknetwerk meldde hij het volgende:

"Nu we dynamische advertenties in het zoeknetwerk gebruiken, is het aantal conversies met bijna 50% toegenomen, en dat bij gemiddelde kosten per conversie die 73% lager liggen dan bij onze eerdere zoekadvertenties.

Dynamische advertenties in het zoeknetwerk zijn heel goed in het opsporen van de juiste zoekopdrachten. Ze maken goede advertenties en leiden bezoekers naar de meest relevante pagina op onze site."


Controlemogelijkheden, rapportage en optimalisatie
U geeft op of u uw hele site wilt targeten, of alleen bepaalde categorieën of producten op uw site, pagina's met bepaalde woorden, of pagina's met bepaalde tekenreeksen in uw URL. Dezelfde besturingselementen kunnen worden gebruikt als uitsluiting, naast traditionele uitsluitingszoekwoorden, om de targeting te verfijnen en te voorkomen dat pagina's worden aangeprezen waarop items staan die niet beschikbaar zijn. U bepaalt nog steeds zelf het CPC-bod voor iedere target.

Voor campagnes waarin gebruik wordt gemaakt van dynamische advertenties in het zoeknetwerk krijgt u een uitgebreide rapportage over de zoekopdrachten die hebben geleid to klikken, de door het systeem gevormde bestemmingspagina's en advertentiekoppen, de gemiddelde CPC (kosten per klik), het aantal klikken en conversies. Ook is er ondersteuning voor veel populaire trackingsystemen van andere leveranciers.

Met deze rapporten en besturingselementen kunt u dynamische advertenties in het zoeknetwerk optimaliseren zoals u dat gewend bent. Om het aantal conversies te maximaliseren, bepaalt u welke categorieën het best presteren. U verhoogt dan uw biedingen voor die categorieën, en verlaagt uw biedingen voor slechter presterende categorieën. Door uitsluitingen te gebruiken kunt u weergave voor bepaalde zoekopdrachten voorkomen, of voorkomen dat bepaalde pagina's van uw site worden aangeprezen. Dynamische advertenties in het zoeknetwerk kunnen ook worden gebruikt om zoekwoorden te vinden. Kijk welke zoekopdrachten het best presteren en voeg deze toe aan de meest geschikte advertentiegroep in de vorm van traditionele zoekwoorden.

Beschikbaarheid en meer informatie
Dynamische advertenties in het zoeknetwerk zijn momenteel beschikbaar in alle landen en talen in een beperkte bètatest. U kunt uw interesse kenbaar maken door u hier in te schrijven.

Meer informatie vindt u op onze pagina 'Ad Innovations' in het Helpcentrum van AdWords.

Gepost door Eronne, Inside Adwords Team