We sluiten met dit artikel onze korte reeks met tips voor de algemene optimalisatie van een AdWords-account af.

In eerdere artikelen hebben we de structuur van een account besproken, evenals effectieve advertenties en zoekwoorden, targeting en budget en plaatsingen bieden. In dit afsluitende artikel kijken we nog even kort naar hoe we de prestaties van een advertentiecampagne evalueren met behulp van Google-bronnen, met name de AdWords-functie 'Conversies bijhouden' en Google Analytics. Tevens geven we advies over hoe u de rapporten op het tabblad 'Statistieken' kunt interpreteren.

Conversies bijhouden in AdWords

Wanneer u een account van een adverteerder bekijkt, is het soms moeilijk te zeggen welke advertenties of zoekwoorden het meest effectief zijn (met andere woorden, welke termen het meeste opleveren voor de adverteerder). Het lijkt alsof de CTR min of meer hetzelfde is, evenals de gemiddelde kosten per klik. Maar niet alle zoekwoorden zijn even succesvol.

Stel u heeft tien bezoekers gekregen via zoekwoord A, tegen de gemiddelde kosten per klik van 10 cent, wat overeenkomt met de totale kosten van 1 euro. Via zoekwoord B kreeg u vijf bezoekers tegen de gemiddelde kosten per klik van 20 cent, wat u in totaal ook 1 euro kostte. Welk zoekwoord is effectiever? Het eerste, zult u uiteraard zeggen, maar dat is niet altijd waar.

Wat nu als van de tien bezoekers die via het eerste zoekwoord op uw site terechtkwamen, geen enkele een aankoop deed, terwijl van de vijf die uw site bezochten via het tweede zoekwoord, er drie een aankoop hebben gedaan? In dat geval zijn de kosten van het adverteren met behulp van het tweede zoekwoord meer gerechtvaardigd.

We zouden hier nooit achter zijn gekomen zonder de functie 'Conversies bijhouden' of een statistiekprogramma: door conversies bij te houden, kunt u de relevante gegevens voor alle campagnes, advertenties en zoekwoorden rechtstreeks in uw AdWords-account bekijken. We gaan hier niet verder in op het instellen van de functie 'Conversies bijhouden' (informatie hierover vindt u in dit Helpcentrum-artikel), maar geven, zoals altijd, enkele algemene adviezen:

Een conversie is niet noodzakelijkerwijs een aankoop. Een conversie is elke actie die een bezoeker op uw website onderneemt waaruit u afleidt dat hij of zij een klant zou kunnen worden. Dit betekent dat de klik op uw advertentie nuttig was voor u. Een voorbeeld van een dergelijke actie is dat de bezoeker uw pagina met contactgegevens bekijkt. In dat geval zou u een trackingcode op deze pagina kunnen plaatsen.

Plaats de trackingcode niet op de bestemmingspagina van uw advertentie. Als u dat doet, worden de klikken geteld als conversies, waardoor deze statistiek onbruikbaar is.

Als u ingevulde formulieren als conversies wilt bijhouden, voegt u de trackingcode toe op de pagina waarop wordt bevestigd dat het formulier is verzonden.

Op basis van de resultaten van het bijhouden van conversies kunt u minder effectieve zoekwoorden onderbreken of de biedingen daarvoor stopzetten. Zoekwoorden die daarentegen veel conversies opleveren, kunnen vaker worden weergegeven. Hetzelfde geldt voor websites in het Display Netwerk.

In tegenstelling tot wat algemeen wordt verondersteld, is conversies bijhouden mogelijk bij wisselende transactiekosten.

Zodra u gegevens over conversies krijgt, kunt u gebruikmaken van de Verbeterde CPC zodat het systeem zich kan richten op klikken die zeer waarschijnlijk tot conversies leiden, waardoor uw advertenties rendabeler worden. U kunt deze functie ook gebruiken wanneer u conversies vanuit Google Analytics importeert. Als u zich nog meer wilt concentreren op nuttige verwijzingen, gebruikt u de Conversion Optimizer.

Google Analytics

Google Analytics is een uitgebreid freewareprogramma voor het verzamelen van allerlei statistieken op websites. Dit programma verdient eigenlijk een apart artikel of misschien zelfs een heel boek. Maar dat zou nu iets teveel gevraagd zijn. Daarom volsta ik hier met een paar tips voor het gebruik van Google Analytics:

Als u geen Google Analytics-account heeft, kunt u er een rechtstreeks vanuit uw AdWords-account maken door op het tabblad 'Rapportage en hulpprogramma's' op de link 'Google Analytics' te klikken. Dit is gratis.

Wanneer u doelen instelt in Google Analytics, dan kunt u deze importeren naarConversies in AdWords (pagina 'Conversies') als uw accounts zijn gekoppeld.

Een van nuttigste parameters voor het bepalen van de prestaties van verwijzingsbronnen is het bouncepercentage. Achterhaal welke soorten websites bezoekers met de laagste bouncerate trekken en voeg soortgelijke websites toe ('handmatige advertentieplaatsing') in campagnes in het Display Netwerk.

Afmetingen

De meeste rapporten zijn verplaatst van het Rapportcentrum naar het tabblad 'Statistieken' in 'Campagnes'. Ze zijn niet altijd onmiddellijk zichtbaar in het account. Soms moet u daarvoor rechts naast de tabbladen op de pijl klikken. Hier volgen voorbeelden van acties die u nu kunt uitvoeren:

Geografisch rapport weergeven. Als uw advertentie niet effectief is in bepaalde regio's (lage CTR of prestatiescore), sluit u deze uit van de geotargeting in uw campagne.

Rapport Uur van de dag weergeven. Via dit rapport kunt te weten komen op welk tijdstip van de dag uw advertentie het meest effectief was. Gebruik de mogelijkheid van het plannen van advertentievertoningen en verlaag tevens het CPC-bod (kosten per klik) op de tijdstippen wanneer de advertentie niet goed presteert. Verhoog dit bod op de tijdstippen wanneer de advertentie effectief is.

Demografisch rapport weergeven en dit gebruiken om demografische marketing voor uw campagne te ontwikkelen.

Hiermee sluiten we de bespreking van algemene accountoptimalisatie af. U kunt nu een account maken en de prestaties daarvan bijhouden. U bent nu ook in staat uw advertentie-activiteiten in dit account verder te ontwikkelen en uit te breiden en complexere acties te implementeren die we zeer zeker in de toekomst zullen bespreken. Controleer ons blog regelmatig op updates!

Blog post door Aleksei Petrov, AdWords Team

Gepost door Eronne, Inside Adwords Team