In het vijfde deel van onze reeks voor beginners of adverteerders die slechts hun kennis van de basisprincipes van AdWords willen opfrissen, bespreken we hoe advertentiepositie en kwaliteitsscore functioneren in het zoeknetwerk.

Veel van onze adverteerders vragen zich af hoe de advertenties in de gesponsorde links worden gerangschikt en wat ze kunnen doen om de positie van hun advertenties te verbeteren. De positie van een advertentie met zoekwoordtargeting op een zoekresultatenpagina wordt bepaald op basis van de maximum kosten per klik (CPC) en de kwaliteitsscore. De kwaliteitsscore is gebaseerd op de recente prestaties van het zoekwoord en uw advertentie, hoe relevant deze twee zijn voor de zoekopdracht, en op andere relevante factoren.

Advertentiepositie = CPC-bod × kwaliteitsscore

Om de beste en bijgevolg ook hogere advertentiepositie te verkrijgen, is het volgende belangrijk:
  • Zorg voor relevante zoekwoorden en relevante advertentietekst, een hoge CTR op Google en een hoog CPC-bod. U bereikt dit door ervoor te zorgen dat de zoekwoorden, bestemmingspagina en advertentietekst onderling relevant zijn.
  • Zorg ervoor dat uw website voldoet aan onze richtlijnen voor de kwaliteit van bestemmingspagina's.
  • Er is Google veel aan gelegen haar gebruikers relevante informatie en een positieve gebruikerservaring te bieden. Vandaar de kwaliteitsscore. Die kwaliteitsscore moet hoog zijn voordat een advertentie op de hoogste positie kan worden geplaatst.
  • Gesponsorde links en natuurlijke zoekresultaten functioneren onafhankelijk van elkaar. Als u hulp wilt bij SEO, kunt u deze richtlijnen voor webmasters raadplegen.
Door de bovenstaande vuistregels te volgen, verhoogt u niet alleen de kwaliteitsscore, maar verwerft u ook een hogere advertentiepositie, terwijl tegelijkertijd uw kosten per klik kunnen worden verlaagd. Met andere woorden, met een hogere kwaliteitsscore kunt u meer adverteren met hetzelfde budget.

We hopen dat deze tips van pas zullen komen wanneer u adverteert met AdWords. Raadpleeg de AdWords-handleiding voor beginners in het Helpcentrum van AdWords voor meer informatie en begeleiding en bekijk deze gratis online AdWords les voor nog meer informatie over de advertentiepositie. Houd ten slotte ook dit blog in de gaten voor het volgende artikel in deze reeks voor beginners.