Zoals u wellicht weet, zijn Google AdWords en de gratis zoekresultaten van Google, ook wel organische zoekresultaten genoemd, onafhankelijk van elkaar. Google accepteert geen betalingen voor opname of positionering van sites op de pagina's met organische zoekresultaten. Dit houdt in dat adverteren met Google AdWords geen enkele invloed heeft op de aanwezigheid van uw site op onze pagina's met organische zoekresultaten. Als u wilt dat uw site wordt opgenomen op de pagina's met organische zoekresultaten, hoeft u niets te doen. De opname van uw website in de zoekindex van Google is gratis en eenvoudig; u hoeft hiervoor zelf niets te doen.

Vandaag geven we u een overzicht van de bronnen die we aanbieden om u te helpen met uw website en de positie ervan op de pagina's met organische zoekresultaten.

Laten we om te beginnen even kijken wat SEO precies inhoudt. SEO is het algemene acroniem voor 'zoekmachineoptimalisatie'. Het verwijst naar het verbeteren van een website om deze 'zoekmachinevriendelijk' te maken, dat wil zeggen dat de website gemakkelijker door zoekmachines kan worden gelezen en geïndexeerd. Meestal heeft dit een positief effect op de positie van uw site op de pagina's met gratis zoekresultaten. Het belangrijkste om te onthouden over SEO is dat niemand u kan garanderen dat uw site de eerste positie krijgt op de pagina's met gratis zoekresultaten. Ook is het van belang om te weten dat Google geen betalingen accepteert voor het plaatsen van uw website op een bepaalde positie. Raadpleeg dit artikel voor algemene informatie over SEO, praktische tips en voor voorzorgsmaatregelen wanneer u een SEO-consultant inhuurt.

Google biedt verder een breed scala van hulpbronnen voor webmasters, die allemaal te vinden zijn op ons Google-centrum voor webmasters:

Hulpprogramma voor de status van uw site

Met dit hulpprogramma kunt u achterhalen of uw site al kan worden gevonden wanneer er op Google naar wordt gezocht.

Hulpprogramma's voor webmasters

Met deze hulpprogramma's kunt u de zichtbaarheid van uw site op de pagina's met zoekresultaten van Google verbeteren, bijvoorbeeld door een sitemap te uploaden om ons alle benodigde informatie te verschaffen over uw sitepagina's. Daarnaast kunt u achterhalen welke Google-zoekopdrachten verkeer naar uw site genereren en hoe gebruikers op uw site terechtkomen. De hulpprogramma's laten u ten slotte eveneens weten wanneer er een probleem is met het crawlen, indexeren of de toegankelijkheid van uw site.

Google-blog voor webmasters (in het Engels)

Dit officiële Google-blog is een rijke bron voor webmasters met nieuws over het crawlen en indexeren van sites voor de Google-index. Het wordt verschillende keren per week bijgewerkt met nieuwe berichten. Een absolute aanrader voor webmasters.

Helpcentrum voor webmasters

Ons Helpcentrum voor webmasters geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Wilt u uw inhoud uit Google verwijderen? Wilt u basisinformatie over Google? Wat moet u doen als uw site is gehackt? Antwoorden op deze en vele andere vragen vindt u allemaal in het Helpcentrum voor webmasters.

Helpforum voor webmasters

Heeft u een vraag die niet wordt beantwoord in het Helpcentrum voor webmasters? Geen probleem, in ons Helpforum kunt u uw vragen stellen en antwoorden vinden van andere webmasters en Google-medewerkers.

Nadat u de bovenstaande bronnen heeft geraadpleegd, heeft u een gedegen kennis van hoe Google werkt en wat belangrijk is voor SEO. Nu kunt u beginnen met het verbeteren van de positie van uw site op de pagina's met organische zoekresultaten van Google.

Tip: lees ook de gratis Beginnershandleiding voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) van het webmasterteam van Google. De handleiding bevat tips en richtlijnen voor acceptabele optimalisatietechnieken.