Google Analytics is een krachtig hulpprogramma waarmee u het gebruik van uw website en het succes van uw online advertentiecampagnes kunt meten en analyseren. In deze reeks blogberichten bespreken we enkele problemen die tijdens het gebruik van Google Analytics kunnen ontstaan en hoe u deze kunt oplossen.

Om te beginnen moet uw Google AdWords-account gekoppeld zijn aan uw Google Analytics-account om een zinvolle analyse te kunnen maken van de gegevens. Tijdens of na het koppelingsproces kunt u op de volgende problemen stuiten:

Ik heb geen toegang tot Google Analytics via mijn AdWords-account

Als u geen toegang heeft tot uw Google Analytics-account via het AdWords-tabblad 'Rapportage' > 'Google Analytics' heeft u met het e-mailadres waarmee u zich aanmeldt bij AdWords waarschijnlijk geen toegangsrechten voor Google Analytics. Neem in dat geval contact op met de beheerder van het Google Analytics-account. Deze kan uw e-mailadres toevoegen via toegangsbeheer.

Als u met het e-mailadres waarmee u zich aanmeldt bij AdWords al toegang heeft tot Google Analytics, is uw AdWords-account waarschijnlijk al gekoppeld aan een ander Google Analytics-account. Als u vermoedt dat dit laatste het geval is, neemt u contact op met het ondersteuningsteam van AdWords.

Geen gegevens in Google Analytics-rapporten

Als uw Google Analytics-profiel helemaal geen gegevens registreert, kan dit verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn:

Geen of onjuiste conversiecode op de website

Controleer om te beginnen of de Google Analytics-code voorkomt in de broncode van uw site en of deze correct is geïmplementeerd. Als u wilt nagaan hoe uw code er uit moet zien, gaat u naar uw Google Analytics-account en klikt u op 'Analytics-instellingen' en vervolgens op 'Bewerken' naast het betreffende profiel. Klik ten slotte rechtsboven op 'Status controleren'.

Onjuist profielnummer in de code voor het bijhouden van conversies op uw site

Soms kan het gebeuren dat de code voor het bijhouden van conversies van een ander profiel of een ander account per ongeluk op de website is geïnstalleerd. Controleer daarom of het juiste profielnummer (ook wel de webproperty-id of het UA-nummer genoemd) wordt gebruikt in de broncode van uw site. Het juiste profielnummer vindt u, zoals hierboven beschreven, door op 'Status controleren' te klikken. Als dat nummer verschilt van dat in uw broncode, moet u de code voor het bijhouden van conversies in de broncode van uw website aanpassen.

Onjuiste filterconfiguratie

Het is ook mogelijk dat er filters verkeerd zijn geconfigureerd, waardoor al het verkeer per ongeluk wordt gefilterd. Controleer daarom of u een of meer filters in uw profiel heeft ingeschakeld. Hier vindt u hulp bij het oplossen van problemen met filters in Google Analytics.

Profiel is gemaakt binnen de afgelopen 24 tot 72 uur

Nadat de Google Analytics-code op uw site is geïmplementeerd, kan het 24 tot 72 uur duren voordat de eerste gegevens in uw Google Analytics-rapporten worden weergegeven. Dit komt omdat Google Analytics geen realtime rapportageprogramma is. Heb daarom een beetje geduld.

Hiermee is het eerste deel in deze serie beëindigd. In het volgende bericht zullen we het oplossen van problemen met (niet ingestelde) records, ontbrekende AdWords-gegevens, e-Commerce en automatisch en handmatig coderen bespreken.