Een paar weken geleden kondigden we locatie-extensies aan: een nieuwe manier om lokale advertenties weer te geven in AdWords. Vandaag willen we iets meer vertellen over locatie-extensies en u praktische tips geven over het instellen van locatie-extensies in uw account.

We willen u ten eerste uitleggen dat er twee manieren zijn om extensies in te stellen: u kunt extensies op campagne- of op advertentieniveau instellen.

Campagneniveau
Wanneer u extensies op campagneniveau instelt, koppelt Google de tekstadvertenties uit de campagne automatisch aan de meest relevante adressen in uw account, op basis van informatie zoals de locatie of zoektermen van de gebruiker. Het adres wordt alleen weergegeven wanneer het relevant is voor de locatie of zoektermen van de gebruiker. We zullen met een voorbeeld van een fictieve keten met koffiebars, Koffie van Bob, laten zien waarom u extensies op campagneniveau zou kunnen toevoegen:

Het toevoegen van extensies op campagneniveau is een goed idee in de volgende situaties...

* U gebruikt dezelfde advertentietekst voor verschillende bedrijfslocaties. Bob heeft bijvoorbeeld voor elk van zijn koffiebars de kortingsactie 'de tweede kop koffie gratis' gepland. Bob kan nu één advertentie maken en vervolgens extensies op campagneniveau gebruiken, omdat de advertentietekst voor de kortingsactie voor alle locaties hetzelfde is.

* U leidt gebruikers via de advertenties voor al uw verschillende locaties om naar dezelfde bestemmingspagina. Zo gelden voor alle vestigingen van Koffie van Bob dezelfde prijzen en hetzelfde assortiment. Daarom stuurt hij alle online gebruikers door naar dezelfde pagina, ongeacht hun locatie.

* U wilt snel een groot aantal advertenties kunnen maken en bewerken. Zo introduceert Bob de actie 'Elke dinsdag latte's voor €1' voor al zijn vestigingen. Als Bob een nieuwe campagne maakt voor deze promotieactie en daarin campagne-extensies instelt, hoeft hij maar één advertentie te maken. Deze advertentie kan vervolgens worden weergegeven met elk van de adressen die aan die campagne zijn gekoppeld.

Advertentieniveau
Met extensies op advertentieniveau kunt u de campagne-instellingen voor locatie-extensies negeren. Wanneer u extensies op advertentieniveau gebruikt, selecteert u het adres dat u bij een specifieke advertentie wilt weergeven.

Het toevoegen van extensies op advertentieniveau is een goed idee in de volgende situaties...

* U wilt een bepaald adres aan een bepaalde marketingboodschap koppelen. Zo wil Bob een actie eerst op één locatie testen voordat hij deze uitbreidt naar de andere vestigingen. Hij wil een 'Maandagoppepper' aanbieden, een gratis upgrade naar een grote koffie wanneer klanten op maandag een medium koffie bestellen. Bob heeft een advertentie bij de actie gemaakt en wil dat de advertentie eerst alleen wordt weergegeven voor die ene locatie waarop de actie wordt getest. Hij wil niet dat AdWords de adressen van zijn andere vestigingen aan de advertentie koppelt, dus zorgt hij ervoor dat de campagne-instellingen worden genegeerd door een extensie op advertentieniveau.

* U wilt dat elke advertentie gebruikers naar een specifieke bestemmingspagina leidt. Bob heeft al een aparte bestemmingspagina op zijn website gemaakt voor de promotie van de 'Maandagoppepper'. Hij wil dat de meeste gebruikers via zijn gewone campagnes naar de startpagina worden geleid, maar dat gebruikers die de advertentie voor de 'Maandagoppepper' hebben bekeken, worden doorgestuurd naar een pagina die speciaal voor deze actie is gemaakt.

Als locatie-extensies op advertentieniveau beter bij uw advertentiebehoeften passen, kunt u meer informatie vinden over hoe u ze kunt instellen. U kunt in uw account echter ook een combinatie van extensies op campagne- en advertentieniveau gebruiken.

Adressen toevoegen aan AdWords
Wanneer u extensies instelt, kunt u de adressen op twee manieren doorgeven aan Google: via het Google Bedrijfscentrum of door de adressen handmatig in AdWords op te geven.

Als u de hoofdeigenaar van het bedrijf bent, moet u het Google Bedrijfscentrum gebruiken om uw adressen aan Google door te geven. Het Google Bedrijfscentrum is een gratis hulpprogramma waarmee u uw bedrijfsvermeldingen kunt beheren. Adressen die u hier handmatig of via bulkuploads opgeeft, worden weergegeven in uw gratis bedrijfsvermeldingen en advertenties die worden weergegeven op Google.nl en in Google Maps. Als u het Google Bedrijfscentrum wilt gebruiken, kunt u meer informatie vinden over hoe u dit hulpprogramma kunt gebruiken voor advertentie-extensies.

Als u niet de hoofdeigenaar bent van de bedrijfslocaties waarvoor u adverteert, kunt u de adressen handmatig in AdWords opgeven. Een bedrijf dat niet de hoofdeigenaar van de bedrijfslocatie is, is bijvoorbeeld een bedrijf dat draadloos internet aanbiedt in Koffie van Bob. Het bedrijf is niet de eigenaar van de locaties van Koffie van Bob, maar wil misschien wel in advertenties melden dat zijn Wi-Fi-services beschikbaar zijn in een bepaalde vestiging.

Welke methode u ook kiest, u kunt adressen toevoegen vanaf hetzelfde punt in uw AdWords-account, het gedeelte 'Doelgroep' van het tabblad 'Instellingen'.

Raadpleeg het overzicht met artikelen over locatie-extensies in het Helpcentrum van AdWords voor meer informatie.