In dit bericht willen we uitleg geven over de kernfunctie van het AdWords-systeem: het veilingproces, waarin wordt bepaald welke advertenties tegen welke prijs per klik op welke positie worden weergegeven.

1. Welke termen moet ik kennen?

Maximum kosten per klik (max. CPC): het bedrag dat u bereid bent te betalen voor een klik op uw advertentie (beschikbaar in zowel het zoeknetwerk als het inhoudsnetwerk). U betaalt niet meer dan de maximum CPC.

Gemiddelde CPC: de kosten van alle klikken gedeeld door het aantal klikken op uw advertentie.

Werkelijke CPC: het bedrag dat u uiteindelijk betaalt voor een klik op uw advertentie, dat wordt berekend voor elke zoekopdracht waarvoor uw advertentie mogelijk wordt weergegeven. Het bedrag is gebaseerd op de kwaliteitsscore en het maximum bod voor de advertentie onder uw advertentie. De AdWords Discounter berekent automatisch de laagst mogelijke prijs waarbij de positie van uw advertentie behouden blijft.

2. Hoe beheer ik mijn biedingen?
U kunt een CPC op advertentiegroepniveau of op zoekwoord- en plaatsingniveau instellen en ook biedingen instellen voor het zoek- en inhoudsnetwerk. U kunt ook de optie automatisch bieden kiezen als u wilt dat AdWords de CPC-biedingen voor u beheert.

3. Wat is de invloed van biedingen op mijn advertentiepositie?
De positie van uw advertentie wordt bepaald door twee factoren: uw maximum CPC en de kwaliteitsscore. Om een hogere positie te krijgen kunt u uw maximum CPC verhogen of uw kwaliteitsscore verbeteren door uw campagnes te optimaliseren.

Waarom houdt AdWords rekening met andere criteria dan de maximum CPC? Waarom is het niet mogelijk om een positie te kopen? We hebben gekozen voor een combinatie van deze twee componenten omdat we onze adverteerders willen stimuleren om advertenties van hoge kwaliteit te maken. Omdat dit systeem voor dynamische positionering niet alleen is gebaseerd op de prijs die u wilt betalen, maar ook op de relevantie en kwaliteit van uw advertenties, is er sprake van eerlijke concurrentie.

Hoe werkt het veilingproces nu precies?
Het systeem vergelijkt voor elke zoekopdracht de CPC en de kwaliteitsscore van uw zoekwoord met alle andere geschikte advertenties. Voor elke advertentie in een bepaalde veiling wordt de maximum CPC vermenigvuldigd met de kwaliteitsscore. De advertentie met het hoogste resultaat van CPC en kwaliteitsscore wordt op de eerste positie geplaatst, de advertentie met het op een na hoogste resultaat op de tweede positie, enzovoort.

Voorbeeld:
Twee adverteerders, Chris en Anna, hebben advertenties die voor dezelfde zoekopdracht kunnen worden weergegeven. Chris heeft een maximum CPC-bod van € 3 ingesteld voor zijn zoekwoord, dat een kwaliteitsscore van 5 heeft in ons systeem. De totaalscore van het zoekwoord is 3 x 5 = 15.

Anna heeft een maximum CPC-bod van € 2 ingesteld voor het zoekwoord, lager dus dan het bod van Chris. Maar omdat haar zoekwoord een kwaliteitsscore heeft van 9 volgens de evaluatie van ons systeem, komt de totaalscore van haar zoekwoord uit op 2 x 9 = 18, wat hoger is dan die van Chris.

Anna heeft de beste positie voor haar advertentie veroverd. Om te bepalen hoeveel ze betaalt voor een klik op deze positie, delen we de totaalscore van het zoekwoord van Chris (15) door de kwaliteitsscore van Anna (9). Vervolgens tellen we hierbij € 0,01 op. Dit levert een bedrag op van € 1,67, dat lager is dan Anna's maximum CPC.

Tip: Voor meer informatie hierover, klik hier.